DISTRIBUIȚI
U.S. President Joe Biden addresses the nation on the killing of Al Qaeda leader Ayman al-Zawahiri in a U.S. drone strike, in Washington, U.S. August 1, 2022. Jim Watson/Pool via REUTERS

Preşedintele Joe Biden va organiza în septembrie o conferinţă care vizează combaterea extremismului politic şi a violenţei rasiste în SUA, a anunţat vineri Casa Albă, la mai puţin de trei luni înainte de alegerile legislative care se anunţă dificile pentru democraţi, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Preşedinţia americană va organiza pe 15 septembrie summitul „United We Stand” pentru „a riposta la efectele corozive ale violenţei provocate de ură asupra democraţiei noastre şi securităţii publice”, a precizat într-un comunicat Karine Jean-Pierre, purtătoare de cuvânt a Casei Albe.


Citește și : Coreea de Nord respinge planul de ajutor economic ‘îndrăzneţ’ propus de Seul

Executivul american intenţionează să profite de acest prilej pentru „a prezenta o viziune comună a unei Americi mai unite”, a adăugat ea.

Confruntaţi cu recentele masacre cu arme de foc care au vizat populaţii de negri, hispanici sau asiatici, „americanii rămân în mare parte uniţi în opoziţia lor faţă de o astfel de violenţă”, estimează Karine Jean-Pierre.

Joe Biden a făcut din apărarea democraţiei una dintre temele sale majore de când a venit în fruntea statului şi Casa Albă reaminteşte că el a luat decizia de a candida în 2017, când predecesorul său Donald Trump a refuzat să condamne o manifestaţie violentă a dreptei radicale la Charlottesville, în Virginia.

Citește și : Bolsonaro se apropie de Luiz Inacio Lula da Silva în sondajele din Brazilia

 

Preşedintele american urmează să rostească principalul discurs la acest summit la care urmează să fie prezenţi reprezentanţi ai forţelor de ordine, ai lumii antreprenorilor şi ai societăţii civile. Republicani şi democraţi vor fi invitaţi, a adăugat Casa Albă.

Conferinţa va avea loc cu mai puţin de două luni înainte de alegerile legislative de la jumătate mandatului, prevăzute pentru 8 noiembrie, în urma republicanii le-ar putea răpi democraţilor majoritatea în Congres, notează France Presse.