DISTRIBUIȚI
MSNBC; Getty Images

Majoritatea solicitanţilor de vize în Statele Unite cărora le-au fost refuzate din cauza interdicţiei de intrare impuse de fostul preşedinte Donald Trump la adresa a 13 ţări majoritar musulmane şi africane pot aştepta noi decizii sau depune alte cereri, a anunţat luni Departamentul de Stat, citat marţi de Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele Joe Biden a anulat aşa-numita „interdicţie musulmană” a lui Trump pe 20 ianuarie, în prima sa zi în funcţie, numind-o „pată pe conştiinţa noastră naţională” în proclamaţia sa.


Citeşte şi: Joe Biden LIMITEAZĂ atacurile cu drone

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price a declarat că solicitanţii cărora li s-au refuzat vizele înainte de 20 ianuarie 2020 trebuie să trimită noi cereri şi să plătească o nouă taxă de depunere. Cei cărora le-au fost refuzate începând cu 20 ianuarie 2020, pot solicita reconsiderarea fără a retrimite cererile şi nu trebuie să plătească taxe suplimentare, a mai spus Price.

Solicitanţilor selectaţi în programul de imigrare loteria vizelor pe criterii de diversitate înainte de anul fiscal curent nu li se pot emite vize conform legii SUA dacă nu le-au obţinut deja, a declarat el. Loteria diversităţii îşi propune să accepte imigranţi din ţări cărora nu li se acordă în mod normal multe vize.

Citeşte şi: Un miliardar israelian reintră pe lista neagră a americanilor

Din decembrie 2017, după ce o revizuire a versiunii originale a interdicţiei de călătorie a fost confirmată de Curtea Supremă a SUA, aproximativ 40.000 de persoane nu au mai putut intra în Statele Unite, conform datelor Departamentului de Stat.

În timpul administraţiei Trump au fost adăugate unele ţări şi altele scoase de pe listă. La sfârşitul preşedinţiei lui Trump aceasta cuprindea Myanmar, Eritreea, Iran, Kârgâzstan, Libia, Nigeria, Coreea de Nord, Somalia, Sudan, Siria, Tanzania, Venezuela şi Yemen.