DISTRIBUIȚI
CNN

Preşedintele american Joe Biden i-a cerut duminică premierului Benjamin Netanyahu un compromis cu privire la reforma controversată a sistemului de justiţie din Israel, conform unui comunicat al Casei Albe, citat de AFP, potrivit agerpres.

Într-o convorbire telefonică cu premierul israelian, Joe Biden a subliniat, în prima sa poziţie publică în acest dosar, că reforma trebuie să respecte valorile democratice fundamentale, a precizat preşedinţia americană.


Citeşte şi: Patriarhia Ortodoxă Greacă a Ierusalimului denunţă un ‘atentat odios’ la Mormântul Fecioarei Maria – Black News

Principiile democratice sunt un „brand” al relaţiilor dintre SUA şi Israel, a amintit preşedintele Biden. El „şi-a oferit sprijinul pentru eforturile în curs de a găsi un compromis… în conformitate cu aceste principii fundamentale”, se arată în comunicat.

„Societăţile democratice sunt întărite prin mecanisme de control autentice” şi orice schimbare de fond trebuie să beneficieze de „cel mai larg sprijin popular posibil”, i-a comunicat Joe Biden lui Benjamin Netanyahu.

Anunţată la începutul lunii ianuarie, reforma justiţiei din Israel prevede introducerea unei clauze „de anulare”, care permite Parlamentului să anuleze cu majoritate simplă decizii ale Curţii Supreme. Ea urmăreşte creşterea puterii parlamentarilor faţă de magistraţi.

Criticii consideră că reforma pune în pericol caracterul democratic al statului Israel şi ar putea contribui la anularea unei posibile condamnări a premierului Netanyahu, judecat pentru corupţie în mai multe cazuri.

Premierul israelian şi aliaţii săi consideră însă că reforma este necesară pentru a restabili echilibrul de putere între aleşi şi Curtea Supremă, pe care o consideră politizată. Mai multe prevederi au fost deja adoptate în primă lectură în Parlament.

Citeşte şi: Un fost soldat australian a fost arestat pentru o prespusă crimă de război – Black News

Mii de protestatari au ieşit în stradă sâmbătă, pentru a 11-a săptămână consecutiv, pentru a denunţa acest proiect de lege.

Preşedintele Isaac Herzog a prezentat miercuri un proiect de compromis, acceptat de liderii partidelor de opoziţie, dar respins imediat de coaliţia de guvernământ.