DISTRIBUIȚI
The Daily Beast

La o săptămână după instalarea sa la Casa Albă, preşedintele american Joe Biden se bucură de o cotă de popularitate ce nu a fost atinsă niciodată de predecesorul său Donald Trump în patru ani de mandat, potrivit unui sondaj publicat miercuri şi citat joi de France Presse, transmite şi agerpres.

Potrivit sondajului Universităţii Monmouth, Biden obţine 54% de opinii favorabile, faţă de 30% de nemulţumiţi şi 16% indecişi, o rată „mai mare decât în orice moment al mandatului lui Donald Trump”, arată acest sondaj efectuat în perioada 21-24 ianuarie pe un eşantion de 809 persoane chestionate.


Citeşte şi: Bernie Sanders a făcut o avere cu poza de la Capitoliu

Un sondaj al Institutului Gallup cu puţin timp înainte de învestitură nota că republicanul părăsea Casa Albă cu doar 34% de opinii favorabile, un minim istoric, după ce şi-a început preşedinţia cu o cotă de popularitate de 45% şi a atins 49% la începutul anului 2020.

Alte sondaje indică faptul că Joe Biden s-a bucurat de o popularitate bună în primele zile ale mandatului său: 56% pentru Morning Consult, 63% pentru Hill-HarrisX.

Dar Monmouth, la fel ca alte anchete, subliniază că susţinătorii şi oponenţii preşedintelui sunt profund divizaţi în funcţie de opiniile lor politice. Biden se bucură de o cotă de aprobare de 90% în rândul democraţilor, comparativ cu doar 15% printre republicani şi 47% independenţi.

Citeşte şi: Slovacia a testat pentru covid mai mult de jumătate din populaţie într-o campanie fulger

„În general, se pare că există mai multă bunăvoinţă pentru dl Biden decât pentru dl Trump, dar aceasta urmează într-adevăr liniile partizane, în timp ce mai mulţi oameni se identifică în prezent ca democraţi decât ca republicani”, a explicat directorul institutului de sondare al universităţii, Patrick Murray.

Potrivit site-ului fivethirtyeight.com, Donald Trump a fost primul preşedinte ce nu a avut o „lună de miere” cu americanii la începutul mandatului său, cu o popularitate medie de 41,4% în primele şase luni la putere, departe de Barack Obama (60%) sau George W. Bush (53,9%) în primul lor semestru de mandat.