DISTRIBUIȚI
Politico

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, începe joi un turneu în Coreea de Sud şi Japonia cu obiectivul consolidării relaţiilor şi intensificării prezenţei americane în Asia, pentru contracararea influenţei Chinei , informează mediafax.

Joseph Biden se va întâlni cu noul preşedinte sud-coreean, Yoon Suk Yeol, şi cu premierul Japoniei, Fumio Kishida. Discuţiile se vor concentra pe relaţiile comerciale, pe relansarea reţelelor internaţionale de aprovizionare, pe îngrijorările referitoare la programul nuclear nord-coreean şi pe epidemia de Covid-19 din Coreea de Nord, informează agenţia Associated Press.


Citește și : Maia Sandu salută iniţiativa lui Macron de creare a unei comunităţi politice europene

În cursul vizitei în Japonia, Joseph Biden va participa la summitul Organizaţiei Cvadrilaterale pentru Dialog în materie de Securitate (QUAD), un grup din care fac parte Statele Unite, India, Japonia şi Australia.

„Credem că acest turneu va prezenta complet strategia preşedintelui Biden în zona Indo-Pacifică şi va arăta că Statele Unite pot conduce din nou lumea liberă prin reacţia la războiul Rusiei în Ucraina, stabilind parcursul pentru un rol de lider eficient, principial şi angajat, într-o regiune care va defini viitorul secolului 21”, a explicat Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională.

Citește și : Macron: ‘Comunitatea politică europeană’ ar fi complementară procesului de aderare la UE

Războiul Rusiei în Ucraina a generat un sentiment de urgenţă referitor la China în rândul principalilor aliaţi ai SUA din Asia. Beijingul a intensificat activităţile militare de la începutul mandatului preşedintelui Joseph Biden.