DISTRIBUIȚI
Council on Foreign Relations

Preşedintele american Joe Biden doreşte ca omologul său mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, care a ameninţat că va boicota evenimentul, să participe săptămâna viitoare la Summitul Americilor la Los Angeles, a făcut cunoscut unul dintre consilierii săi, notează AFP, potrivit agerpres.

„Vrem într-adevăr ca el să fie acolo. Preşedintele Statelor Unite, personal, îşi doreşte foarte mult ca preşedintele mexican să fie acolo”, a spus Juan Gonzalez, principalul consilier al Casei Albe pentru America Latină, într-o conferinţă de presă telefonică.


Citeşte şi: Danezii au votat masiv ‘DA’ pentru a se alătura politicii UE de apărare – Black News

Statele Unite vor ca relaţia cu ţara vecină „să rămână pozitivă”, a adăugat el.

Andres Manuel Lopez Obrador a ameninţat, la începutul lui mai, că va boicota summitul care are loc săptămâna viitoare, între 6 şi 10 iunie, dacă Venezuela, Nicaragua şi Cuba nu sunt invitate.

Cu câteva zile înainte de eveniment, SUA nu au publicat deocamdată lista ţărilor invitate.

„Mai avem câteva consideraţii finale, dar cred că vom fac publică în curând lista finală a invitaţilor”, a spus Juan Gonzalez.

Summitul urmează să contribuie la „un viitor mai incluziv şi mai prosper” pentru continent, a adăugat el.

Executivul american a afirmat până în prezent că vor fi invitaţi membri ai societăţii civile din Cuba, Venezuela şi Nicaragua.

Statele Unite au denunţat ferm pedepsele grele aplicate manifestaţiilor paşnice care au avut loc la 11 iulie 2021 la Havana. Washingtonul nu recunoaşte realegerea preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro în 2018, nici pe cea a preşedintelui Daniel Ortega pentru un al patrulea mandat în noiembrie 2021 în Nicaragua.

Un înalt responsabil american a declarat deja în Congres că „nu este absolut deloc” prevăzut să fie invitaţi reprezentanţi oficiali din Venezuela.

Statele Unite continuă să-l considere pe opozantul Juan Guaido drept preşedinte interimar, dar recunosc că alte ţări pot avea opinii diferite, a subliniat Juan Gonzalez.

Citește și: Ucraina pierde zilnic între 60 şi 100 de soldaţi – Black News

Este o aluzie clară la Mexic care, spre deosebire de majoritatea ţărilor de pe continent, consideră că Nicolas Maduro este preşedintele legitim.

„Prerogativele ţării care face invitaţii sunt importante, dar dorim să permitem o discuţie largă” la nivel regional, a mai spus consilierul preşedintelui Joe Biden.