DISTRIBUIȚI

Președintele american Joe Biden l-a numit miercuri pe președintele Vladimir Putin „criminal de război”, în timp ce Rusia își intensifică atacul asupra Ucrainei , potrivit agerpres.

„Cred că este un criminal de război”, a declarat Biden, conform CNN.


Citește și : Primarul din Melitopol, răpit pe 11 martie de ruşi, a fost eliberat

Afirmația reflectă o schimbare față de poziția anterioară a administrației. Oficialii, inclusiv Biden, se abțineau anterior să spună că în Ucraina se comit crime de război. Însă, oficialii au fost clari în legătură cu faptul că, în opinia lor, au loc atrocități și că țintirea intenționată a civililor ar constitui crime de război.

„Remarcile președintelui vorbesc de la sine”, a declarat ulterior secretarul de presă Jen Psaki. Ea a spus că Biden a „vorbit din inimă”.

Când a fost presat de un reporter în legătură cu acest lucru, mai târziu, în timpul briefingului, Psaki a spus: „A răspuns la o întrebare directă care a fost adresată și a răspuns la ceea ce a văzut la televizor. Am văzut cu toții acte barbare, acte oribile comise de un dictator străin într-o țară care amenință și ia viețile civililor – cu impact asupra spitalelor, femeilor însărcinate, jurnaliștilor, altora și cred că a răspuns la o întrebare directă”.

Citește și : Franţa deschide o anchetă cu privire la crimă de război în urma uciderii jurnalistului Pierre Zakrzewski în Ucraina

Inițial, Biden a spus „nu” când a fost întrebat dacă Putin este un criminal de război, dar a revenit imediat în fața unui grup de reporteri pentru a clarifica problema. Când a fost întrebat din nou dacă Putin este un criminal de război, el a răspuns afirmativ.