DISTRIBUIȚI

Kremlinul a reacţionat vineri la afirmaţia preşedintelui american Joe Biden, care l-a comparat în ajun pe liderul chinez Xi Jinping cu preşedintele rus Vladimir Putin, declarând că atât Beijingul, cât şi Moscova se opun la ceea ce a numit încercările SUA de a-şi impune brandul de democraţie altor ţări, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Pe fondul celor mai deteriorate relaţii americano-chineze din ultimele decenii, Biden l-a comparat joi pe Xi cu Putin, calificându-i pe ambii ca fiind susţinători ai autocraţiei.


Citeşte şi: Joe Biden a apreciat valorile europene la reuniunea Consiliului European – Black News

„Rusia şi China se opun impunerii de către Statele Unite a conceptului lor de democraţie. Viziunea liderului rus Vladimir Putin şi a omologului său chinez Xi Jinping asupra acestei probleme este identică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de TASS.

Potrivit lui Peskov, SUA consideră democraţia lor singura adevărată şi „niciodată nu renunţă la încercările de a impune ceea ce ele numesc democraţie altor ţări din lume”.

Atât Moscova, cât şi Beijingul se opun unei astfel de viziuni, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, adăugând că, în acest sens, într-adevăr, „viziunea asupra lumii a lui Putin şi a lui Xi Jinping coincid în mod absolut”: Şi Moscova, şi Beijingul sunt împotriva unui astfel de export de democraţie, a mai spus el.

În acelaşi timp, Peskov a respins acuzaţiile occidentale că Rusia şi China şi-ar utiliza vaccinurile anti-COVID-19 ca „instrument de influenţă” pe scena internaţională, potrivit AFP.

„Nu suntem deloc de acord (cu acuzaţiile) conform cărora Rusia şi China duc un fel de război”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

Preşedintele francez Emmanuel Macron afirmase că lumea este „în faţa unui război mondial de tip nou” şi „în special în faţa atacurilor şi veleităţilor de destabilizare – ruseşti, chineze – de influenţă prin vaccin”, potrivit AFP.

Xi Jinping „face parte dintre cei care, ca şi preşedintele rus Vladimir Putin, cred că autocraţia este viitorul şi că democraţia nu poate funcţiona într-o lume tot mai complexă”, a declarat preşedintele american joi într-o conferinţă de presă la Casa Albă.

Citeşte şi: Trump, MANĂ CEREASCĂ pentru canalele de ştiri! Plecarea lui de la Casa Albă aruncă-n aer audienţele – Black News

Xi Jinping „nu are niciun pic de democraţie în el”, a continuat Biden, adăugând totuşi că omologul său chinez este un „tip inteligent, foarte inteligent”.

Cu o săptămână în urmă, liderul de la Casa Albă îl calificase pe preşedintele rus drept ”ucigaş” şi îi promisese că Rusia ”va plăti preţul” pentru amestecul în alegerile prezidenţiale din SUA. În replică, preşedintele Putin i-a urat lui Biden ”multă sănătate, fără niciun fel de ironie, fără glumă”, Moscova rechemându-şi ambasadorul de la Washington pentru consultări.