DISTRIBUIȚI

Preşedintele american Joe Biden a afirmat marţi că guvernul israelian, confruntat cu o uriaşă mişcare de protest împotriva proiectului său de reformă a justiţiei, între timp pus în „pauză”, nu poate „continua pe această cale”, transmite agerpres.

„Nu pot continua pe această cale şi cred că m-am făcut înţeles”, a spus preşedintele american în marja unei vizite în Carolina de Nord, precizând că, „pe termen scurt”, nu intenţionează să-l invite pe premierul israelian Benjamin Netanyahu la Casa Albă.


Citeşte şi: Preşedinta BCE a fost uşor rănită într-un accident rutier – Black News

Benjamin Netanyahu a anunţat luni o „pauză” în procesul de adoptare a reformei justiţiei, examinată în parlament şi contestată în stradă de aproape trei luni.

Revizuirea sistemului judiciar ar da executivului controlul asupra numirii judecătorilor de la Curtea Supremă şi ar permite guvernului să anuleze hotărârile judecătoreşti pe baza unei majorităţi parlamentare simple.

Citeşte şi: China, Japonia și războiul din Ucraina – Black News

În timp ce guvernul susţine că revizuirea este necesară pentru a controla judecătorii activişti şi a stabili un echilibru just între guvernul ales şi puterea judiciară, oponenţii o văd ca pe o subminare a controalelor şi a echilibrelor legale şi ca pe o ameninţare la adresa democraţiei în Israel.