DISTRIBUIȚI
ABC News

Candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, l-a atacat frontal miercuri pe adversarul său, Donald Trump, pe tema COVID-19, punând sub semnul întrebării credibilitatea preşedintelui SUA care flutură promisiunea realizării iminente a unui vaccin în timp ce ţara se apropie de pragul de 200.000 de morţi, notează AFP, potrivit agerpres.

Modul în care a gestionat pandemia de coronavirus de la începutul anului 2020 „îl descalifică total” pe omul de afaceri republican pentru al doilea mandat pentru care candidează la 3 noiembrie, a acuzat fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama într-un discurs ţinut miercuri din fieful său din Wilmington, în statul Delaware.


Citeşte şi: Un general de armată preia conducerea luptei anti-COVID în Brazilia

„Prima responsabilitate a unui preşedinte este să protejeze poporul american, iar el nu face asta”, a declarat Joe Biden, făcând din pandemie simbolul cel mai tragic al ceea ce consideră incapacitatea preşedintelui de a guverna.

Marţi seară, Donald Trump a încercat din nou să liniştească populaţia în cursul unei emisiuni de televiziune afirmând că coronavirusul va sfârşi prin a dispărea cu timpul – în contextul în care circa o mie de americani mor zilnic din cauza virusului, iar bilanţul oficial va atinge 200.000 de decese în zilele următoare, bilanţ mult subestimat.

„Totul va fi bine, este pe cale să dispară. Şi va dispărea şi mai repede cu vaccinurile”, a spus liderul administraţiei americane la postul ABC.

Citeşte şi: Bill Barr vrea acuzarea pentru REVOLTĂ a manifestanţilor americani

După care a vorbit despre construirea unei imunităţi colective, contaminarea naturală a unei proporţii suficiente din populaţie pentru a stopa circulaţia coronavirusului, un nivel atins însă cu un număr proporţional de decese.

Aparent, preşedintele american a folosit greşit cuvintele pentru că a spus „mentalitate de grup” (‘herd mentality’ în loc de ‘herd immunity’).

„Trump a confirmat marţi seară, din nou, că, după ce a lăsat să se înrăutăţească criza sanitară cea mai gravă din ultimii 100 de ani, nu numai că nu are niciun plan, dar nu înţelege nimic”, a spus purtătoarea de cuvânt a lui Joe Biden, Kate Bedingfield.