DISTRIBUIȚI
The Boston Globe

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat vineri că este „prea devreme” pentru a şti dacă discuţiile indirecte angajate de Statele Unite cu Iranul vor permite salvarea acordului privind programul nuclear iranian, notează AFP, potrivit agerpres.   

Liderul de la Casa Albă a afirmat că producţia de uraniu îmbogăţit la 60%, lansată vineri de Teheran într-o nouă abatere de la angajamentele sale internaţionale, nu ajută „deloc” la ieşirea din impas.


Citește și : Preşedintele sloven neagă orice proiect de redesenare a frontierelor în Balcani

„Suntem, totuşi, mulţumiţi să vedem că Iranul continuă să participe la discuţiile” care se desfăşoară de săptămâna trecută la Viena cu privire la programul nuclear iranian, a adăugat el în cursul unei conferinţe de presă cu premierul japonez, Yoshihide Suga, la Washington.

„Cred că este prea devreme pentru a şti care va fi rezultatul, dar continuăm să discutăm”, a spus el.

Statele Unite şi Iranul negociază indirect prin intermediarul europenilor şi altor semnatari ai acordului din 2015 menit să împiedice Teheranul să se doteze cu arma atomică. Fostul preşedinte american Donald Trump a părăsit acest acord şi a restabilit sancţiunile americane, dar Joe Biden a spus că vrea să i se alăture din nou, cu condiţia ca şi Republica Islamică să revină la angajamentele sale nucleare pe care le-a abandonat treptat.

Preşedintele american şi-a reafirmat obiectivul, refuzând în acelaşi timp orice altă „concesie majoră” pentru a-l îndeplini.

Citește și : Partidul Comunist cubanez pune capăt dinastiei Castro şi lasă locul unei noi generaţii

Discuţiile, care au ca scop stabilirea sancţiunilor pe care Washington trebuie să le ridice şi ce măsuri trebuie să ia Teheranul pentru a reveni la respectarea deplină a acordului, au fost reluate joi la Viena, după o pauză de câteva zile.

Delegaţia americană a planificat să rămână în capitala Austriei pentru a continua negocierile, a declarat vineri Departamentul de Stat al SUA.