DISTRIBUIȚI
U.S. President Joe Biden delivers remarks on gun crime and his "Safer America Plan" during an event in Wilkes Barre, Pennsylvania, U.S., August 30, 2022. REUTERS/Kevin Lamarque

Preşedintele american Joe Biden s-a declarat miercuri „dezamăgit de decizia obtuză a OPEC+” de a-şi reduce drastic producţia de petrol, după ce Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol a ignorat apelurile Casei Albe şi a convenit o scădere a producţiei cu 2 milioane de barili pe zi, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres

„În urma deciziei de astăzi, administraţia Biden va consulta Congresul în legătură cu instrumentele şi mecanismele suplimentare ce pot permite reducerea controlului (OPEC) asupra preţurilor energiei”, a menţionat într-un comunicat preşedinţia SUA.


Citește și : Alegeri în Brazilia: Diavolul, noua ‘problemă’ cu care se confruntă Lula şi Bolsonaro

„Într-un moment în care este de importanţă crucială să fie menţinută oferta mondială de energie, această decizie (a OPEC+) va penaliza în primul rândul ţările cu venituri mici şi medii”, deplânge în comunicat executivul american.

Casa Albă asigură pe de altă parte că Statele Unite „vor pune pe piaţă luna următoare zece milioane de barili din rezervele strategice de petrol, în continuarea retragerilor istorice decise în martie”.

Atunci, administraţia americană a anunţat că va injecta pe piaţă un milion de barili pe zi timp de şase luni, programul, în urma căruia rezervele strategice au înregistrat deja o scădere fără precedent, urmând să ia sfârşit la finele lui octombrie.

Joe Biden a făcut apel de asemenea miercuri la „companiile americane din sectorul energiei să facă să scadă preţurile la pompă”.

Democratul în vârstă de 79 de ani este conştient că o creştere a preţurilor combustibilului, cu o lună înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului, ar submina şansele partidului său la scrutin, notează AFP.

Citește și : Iranul l-a convocat pe ambasadorul britanic

La reuniunea lor de miercuri de la Viena, cele 13 state membre ale OPEC, în frunte cu Arabia Saudită, plus zece parteneri în frunte cu Rusia au convenit asupra unei scăderi de „două milioane” de barili pe zi pe luna noiembrie.