DISTRIBUIȚI
Digi24

Joe Biden a cerut joi Congresului să prelungească un moratoriu care urmează să expire în această săptămână asupra evacuărilor, pentru a-i proteja pe chiriaşi şi familiile lor în contextul unei creşteri a numărului cazurilor de COVID-19, a anunţat Casa Albă, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

De asemenea, Biden a cerut Departamentelor Locuinţei şi dezvoltării urbane, Agriculturii şi celui pentru Afacerile veteranilor să-şi prelungească şi ele interdicţiile privind evacuările până la sfârşitul lui septembrie, a precizat executivul american, măsura fiind menită să-i protejeze pe americanii care trăiesc pe proprietăţi federale.


Citește și : Comisia Europeană a semnat un contract de achiziţie a unui tratament cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19

Centrul pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC) a precizat luna trecută că nu va extinde moratoriul privind evacuările dincolo de 31 iulie.

Luna trecută, Curtea Supremă a SUA a decis cu cinci voturi la patru în favoarea menţinerii interdicţiei CDC privind evacuările din locuinţe impusă anul trecut pentru a combate răspândirea COVID-19 şi a preveni apariţia a noi oameni fără locuinţă în timpul pandemiei.

„În opinia mea, este necesară o autorizare clară şi specifică a Congresului (printr-un nou text legislativ) pentru ca CDC să extindă moratoriul dincolo de 31 iulie”, a scris judecătorul Brett Kavanaugh, unul dintre cei care s-a pronunţat pentru menţinerea moratoriului.

Citește și : Un minor palestinian, împuşcat mortal de soldaţi israelieni în Cisiordania ocupată

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Jen Psaki a spus că „dată fiind recenta răspândire a variantei Delta, inclusiv în rândul acelor americani cel mai probabil să se confrunte cu evacuări şi care nu sunt vaccinaţi, preşedintele Biden ar fi susţinut puternic o decizie a CDC de a extinde şi mai mult acest moratoriu asupra evacuărilor”.

Dar, a adăugat ea, „din nefericire Curtea Supremă a transmis clar că această opţiune nu mai este posibilă”.