DISTRIBUIȚI
Outlook India

Joe Biden a discutat cu secretarul general al ONU Antonio Guterres despre necesitatea unui ”parteneriat consolidat” în lupta împotriva pandemiei covid-19 şi modificărilor climatice, a anunţat echipa de tranziţie a preţedintelui ales american, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Criza sanitară şi încălzirea globală sunt două domenii în care Donald Trump a respins orice abordare multilaterală.


Citește și : Pandemia a determinat creşterea masivă a numărului de oameni care au nevoie de ajutor

Preşedintele american în exerciţiu a catalogat modificările climatice drept o ”farsă” şi a retras Statele Unite din Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice.

Trump a suspendat, de asemenea, finanţarea americană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a lansat procesul retragerii din Organizaţie.

Joe Biden a promis să raducă Statele Unite în Acordul de la Paris şi să menţină ţara în OMS.

În afară de pandemia covid-19 şi modificările climatice, Biden a discutat cu Guterres despre necesitatea ”garantării păcii şi securităţii şi soluţionarea conflictelor” prin promovarea democraţiei şi drepturlor omului, a anunţat echiap lui Joe Biden într-un comunicat.

Preşedintele ales al Statelor Unite şi-a exprimat îngrijorarea faţă de escaladarea violenţelor în Etiopia.

Pe de lată parte, şeful în exerciţiu al diplomaţiei americane Mike Pompeo l-a îndemnat pe premierul etiopian Abiy Ahmed la o ”încetare totală a confruntărilor” şi la permiterea unui ”acces umanitar fără oprelişti în regiunea Tigre, relatează AFP.

Abiy Ahmed a dat asigurări luni că liderii din Tigré, fugari după cucerirea capitalei regiunii rebele, Mekele, erau urmăriţi de către armata etiopiană, după trei săptămâni de conflict armat.

Citește și : Grossi: ‘Nimeni nu ar avea de câştigat de pe urma opririi inspecţiilor’ AIEA în Iran

Laureatul Nobelului pentru Pace în 2019 a trimis armata în Tigré, la 4 noiembre, pentru a înlocui cu ”instituţii legitime” autorităţile regionale, care sidau de mai multe luni autoritatea Guvernului său.

El a anunţat sâmbătă seara că armata şi-a atins unul dintre principalele obiective, preluarea controlului asupra Mekele, în care se baricadau lideri rebeli din regiune, în preznet ”vânaţi” pentru a fi arestaţi şi judecaţi.