DISTRIBUIȚI
BBC

Preşedintele american Joe Biden a discutat telefonic vineri cu prim-ministrul suedez Magdalena Andersson şi cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto timp de peste jumătate de oră, a anunţat Casa Albă, în contextul în care Turcia a ameninţat să blocheze aderarea celor două ţări la NATO, relatează AFP, potrivit agerpres

Preşedintele finlandez a postat pe Twitter că „a expus următoarele etape pe care trebuie să le parcurgă Finlanda în vederea unei aderări” la Alianţa Nord-Atlantică şi a adăugat că ţara sa este „profund recunoscătoare SUA pentru susţinerea lor necesară”.


Citește și : Noul comandant al forţelor americane din Orientul Mijlociu primeşte semnale de îngrijorare privind angajamentul SUA

Turcia a ameninţat vineri să blocheze aderarea celor două ţări la NATO, care nu pot fi primite decât în urma unui vot în unanimitate al membrilor existenţi.

Asta aruncă o îndoială asupra acestui proces sprijinit până acum de majoritatea membrilor NATO, între care SUA, şi de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, care s-a declarat gata să le primească „cu braţele deschise”.

După decenii în afara unor alianţe militare, Finlanda şi Suedia, ambele nealiniate, sunt gata să-şi anunţe oficial candidatura la NATO, consecinţă directă a invaziei ruse din Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a repetat joi că Washingtonul ar susţine o cerere de aderare a Suediei şi Finlandei.

Ea a subliniat de altfel că „chiar fără să fie membre NATO, armatele noastre lucrează împreună de ani de zile. Suntem siguri că vom găsi mijloacele (…) de a răspunde preocupărilor pe care cele două ţări le-ar putea avea” în perioada care precede o aderare oficială.

Citește și : Aderarea Suediei la NATO va avea un efect stabilizator

Tot vineri, asistentul secretarului de stat al SUA pentru Europa şi afacerile eurasiatice, Karen Donfried, a declarat că SUA fac demersuri pentru a clarifica poziţia Turciei faţă de posibila aderare a Suediei şi Finlandei la NATO, relatează Reuters.

Într-o teleconferinţă cu jurnalişti, Karen Donfried a spus că subiectul va fi discutat la reuniunea ministerială informală a NATO din cursul weekendului de la Berlin.