DISTRIBUIȚI
Digi24

Președintele SUA, Joe Biden, a avut o abordare diferită față de Arabia Saudită cu privire la discuțiile purtate la un summit bilateral despre asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018, o controversă cheie între cele două națiuni, scrie Reuters, informează mediafax.

Răspunzând reporterilor la sosirea la Casa Albă după prima sa călătorie în Orientul Mijlociu în calitate de președinte, Biden a contestat versiunea ministrului saudit de externe potrivit căreia nu l-a auzit pe Biden acuzându-l pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman pentru uciderea editorialistului de la Washington Post.


Citește și : Biden i-a asigurat pe liderii arabi că SUA vor rămâne ferm angajate față de aliații lor din Orientul Mijlociu

Întrebat dacă ministrul de stat pentru afaceri externe, Adel al-Jubeir, a spus adevărul în relatarea schimbului dintre Biden și prințul moștenitor, președintele a răspuns: „Nu”.

Agențiile de informații americane cred că prințul moștenitor a ordonat uciderea lui Khashoggi, cetățean american, lucru pe care conducătorul de facto al Arabiei Saudite îl neagă.

Jubeir a declarat că prințul moștenitor, cunoscut drept MbS, i-a spus lui Biden că regatul a acționat pentru a preveni repetarea unor greșeli precum uciderea lui Khashoggi și că și Statele Unite au făcut greșeli.

Ministrul a declarat sâmbătă pentru Fox News că „nu a auzit acea frază anume” de la Biden care îl acuză pe prințul moștenitor.

Citește și : România se teme de Putin, dar și Putin ar trebui să se teamă de România – Bloomberg

Biden, întrebat dacă regretă că a schimbat un prim salut cu MbS vineri, a răspuns: „De ce nu vorbiți despre ceva care contează? Eu sunt fericit să răspund la o întrebare care contează”.