DISTRIBUIȚI
yahoo news

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a evitat să facă vreun comentariu, vineri, despre inculparea predecesorului său, Donald Trump, iar Casa Albă susţine că a aflat hotărârea din presă, deşi fostul preşedinte l-a acuzat pe procurorul de caz că acţionează la comandă politică, informează mediafax.

„Nu intenţionez să discut despre inculparea lui Trump”, a declarat preşeidintele Biden, conform agenţiei The Associated Press.


Citește și : Putin vrea să elimine ‘dominaţia Occidentului’ în lume (presă)

„Nu avem de gând să facem comentarii despre vreun dosar judiciar aflat în curs”, a declarat, la rândul său, Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, precizând că preşedintele Biden a aflat din presă despre decizia punerii sub acuzare.

Donald Trump a catalogat drept „vânătoare de vrăjitoare” decizia inculpării sale, afirmând că obiectivul este „distrugerea mişcării politice «Să Facem America Măreaţă din Nou»”. „Politienii democraţi au minţit, au înşelat şi au furat, cu obsesia capturării lui Trump, iar acum au realizat imposibilul – inculparea unui om total nevinovat printr-o acţiune care este o interferenţă flagrantă în alegeri”. Procurorul Alvin Bragg „face treaba murdară a lui Biden, ignorând crimele, jafurile şi atacurile armate pe care ar trebui să se concentreze”, a acuzat Donald Trump.

Fostul preşedinte american Donald Trump, care şi-a anunţat candidatura în scrutinul prezidenţial din 2024, a fost pus sub acuzare de o instanţă judiciară din oraşul New York într-un caz privind plăţi ilegale făcute în campania electorală din 2016. Unul dintre avocaţii lui Donald Trump a anunţat că a fost înştiinţat despre decizia de inculpare luată de juriul unei instanţe judiciare din Manhattan. Fostul preşedinte este acuzat de presupusa furnizare de informaţii false despre plăţi ilegale efectuate în campania electorală din 2016 către o femeie care pretindea că a avut o relaţie cu el.

Donald Trump a afirmat că ar putea fi plasat în arest preventiv în această investigaţie. Procurorul Alvin Bragg, din Manhattan, a lansat o investigaţie privind o plată de 130.000 de dolari efectuată de Michael Cohen, fostul avocat personal al lui Trump, către o actriţă de filme pentru adulţi, Stephanie Clifford (care are pseudonimul de scenă Stormy Daniels), în campania electorală din 2016. Actriţa a susţinut că a avut o relaţie cu Donald Trump în urmă cu zece ani, dar Trump a negat acest lucru.

Donald Trump, care a fost preşedinte al SUA în perioada 2017-2021, s-a înscris în cursa electorală pentru desemnarea candidatului Partidului Republican în scrutinul prezidenţial din 2024.

Citește și : Ucraina exclude orice încetare a focului care să permită forţelor ruse să rămână în teritoriul ocupat

 

Avocaţii fostului preşedinte american şi echipa de campanie a acestuia au respins vehement decizia de inculpare, condamnând ceea ce consideră a fi utilizarea instituţiilor în disputele politice. „Preşedintele a fost inculpat. Nu a comis niciun delict. Vom contesta puternic în instanţă această inculpare cu caracter politic”, au declarat Susan Necheles şi Joseph Tacopina, avocaţii lui Donald Trump. „Aceasta nu este o inculpare pentru o infracţiune. Nu există nicio infracţiune. În schimb, această veste reprezintă inculparea unei naţiuni eşuate. Preşedintele Trump promite încheierea paşnică a războiului din Ucraina, destructurarea statului paralel şi plasarea Americii pe primul loc. Elitele politice şi cercurile de putere au transformat în armă sfera structurilor guvernamentale pentru a încerca să îl oprească. Vor eşua”, a reacţionat echipa de campanie electorală a lui Trump.