DISTRIBUIȚI
Getty

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că se va întâlni cu preşedintele american Donald Trump săptămâna viitoare cu ocazia unei vizite la New York, unde urmează să susţină o alocuţiune de la tribuna Adunării Generale a ONU la 19 septembrie, relatează luni Reuters, potrivit agerpres.

Netanyahu a făcut acest anunţ ziariştilor care l-au însoţit la aeroport de unde urma să se îmbarce pentru un turneu în America Latină, înainte ca avionul său să părăsească Tel Aviv-ul cu destinaţia Argentina, duminică noaptea. Acest mini-turneu mai cuprinde vizite în Columbia şi Mexic, după care va urma o escală la New York.


Citeşte şi: Uraganul Irma SCADE în intensitate, dar pericolul persistă

La Washington, Casa Albă nu a comentat deocamdată cu privire la informaţiile de presă despre o posibilă întâlnire Trump-Netanyahu.

„Din Mexic voi merge la New York pentru a vorbi în faţa Adunării Generale a ONU şi acolo mă voi întâlni cu prietenul meu, preşedintele american Donald Trump”, a declarat Netanyahu, adăugând că trimite cele mai bune gânduri „tuturor prietenilor noştri din SUA pentru ca să depăşească aceste ore dificile (din cauza uraganului Irma)”.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, ar urma de asemenea să rostească o alocuţiune la Adunarea Generală a ONU, dar nu se ştie nimic despre o posibilă întâlnire a sa cu premierul Netanyahu.

Citeşte şi: Incident armat în Texas. Opt oameni au murit, printre care şi atacatorul – VIDEO

În acelaşi timp, Benjamin Netanyahu a declarat că este primul premier israelian în exerciţiu care efectuează o vizită în America de Sud şi a calificat vizita sa drept „istorică”. Acest mini-turneu intervine în condiţiile în care şeful executivului israelian face obiectul a două anchete pentru corupţie.

Primul dosar, denumit „Cazul 1.000”, vizează cadouri pe care premierul şi familia sa le-ar fi primit de la oameni de afaceri, iar în al doilea – „Cazul 2.000” – Netanyahu este suspectat că ar fi oferit favoruri proprietarului unui ziar în schimbul unei prezentări pozitive în articolele din această publicaţie.

De asemenea, soţia sa, Sara Netanyahu, care îl însoţeşte în acest turneu în America de Sud şi în vizita la Naţiunile Unite, ar putea fi inculpată în cazul unor presupuse cheltuieli abuzive în detrimentul contribuabilului. Ministerul Justiţiei israelian a anunţat vineri că i-a adus la cunoştinţă soţiei premierului intenţia sa de a o pune sub acuzare.

Sara Netanyahu este suspectată că ar fi folosit fonduri publice în scopuri personale, cum ar fi mese şi servicii de catering în valoare de aproximativ 100.000 de dolari.