DISTRIBUIȚI
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs the weekly cabinet meeting at his Jerusalem office on August 2, 2015. AFP PHOTO / POOL / GALI TIBBON (Photo credit should read GALI TIBBON/AFP/Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a calificat pe criticii săi, într-un discurs acid susţinut luni în parlament, drept ‘acrituri’, joc de cuvinte în ebraică ce desemnează murăturile, ceea ce a declanşat marţi o furtună în mediul politic şi în mass-media, informează agenţia de presă dpa.

Discursul lui Netanyahu, etichetat deja drept ‘discursul murăturilor’, este cel mai recent în atacul tot mai vehement lansat de premierul israelian împotriva a ceea ce el consideră a fi un complot din partea elitelor de stânga şi a mass-media, menit să înlăture de la putere una dintre cele mai conservatoare coaliţii de guvernare din istoria Israelului.


Citeşte şi: Cei mai mari idioţi ai secolului! Aşa au fost numiţi patru tineri australieni care au înotat în apele crocodililor

‘Industria disperării mai există încă şi are reprezentanţi în această clădire şi în mass-media’, a declarat Netanyahu în parlament. ‘Recent, industria disperării şi-a deschis o nouă sucursală, sucursală acriturilor’, a adăugat el.

‘Totul a fost despre el’, a declarat marţi la postul de radio al armatei israeliene liderul partidului centrist Yesh Atid, Yair Lapid. ‘Tu nu eşti o victimă, tu eşti premier iar şi iar de peste 20 de ani’, a subliniat acesta, referindu-se la Netanyahu.

Netanyahu se confruntă cu numeroase acuzaţii de corupţie, în cadrul relaţiilor sale cu un editor de ziar şi cu miliardari. Potrivit unor informaţii publicate de presă, premierul israelian urmează să fie interogat de poliţie pe marginea acestor acuzaţii în următoarele săptămâni.

În noaptea de luni spre marţi, Netanyahu a postat pe contul său de Twitter o imagine cu el însuşi stând la birou în faţa unui borcan mare cu murături. ‘Suntem o naţiune minunată căreia îi place să mănânce murături, dar nu suntem nişte acrituri!’, a spus el.