DISTRIBUIȚI
The Times of Israel

O delegaţie de diplomaţi americani a rupt-o la fugă brusc, marţi, în oraşul palestinian Betleem, după ce contestatari au întrerupt o reuniune la care membrii acesteia luau parte, a anunţat unul dintre participanţi, relatează AFP.

Manifestanţi protestau faţă de decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul dept capitală a Israelului şi au aruncat cu fructe, aparent tomate, în maşinile delegaţiei americane, în timp ce aceasta părăsea locul , conform news.ro .


Samir Hazboun, şeful Camerei de Comerţ din Betleem, în Cisiordania ocupată, a relatat că delegaţia Consulatului amercan de la Ierusalim participa, împreună cu expert american şi antreprenori locali la o sesiune de formare în domeniul comerţului numeric.

Citește și : Marea Britanie : Guvernul a încercat să minimalizeze un raport pesimist privind situaţia economică după Brexit

”Am avut supriza să vedem venind (…) un anumit număr de manifestanţi furioşi, ceea ce ne-a constrâns să punem capăt sesiunii şi l-a obligat pe formatorul american să plece imediat împreună cu delegaţia consulatului”, a declarat el pentru AFP.

O înregistrare video îi surprinde pe contestatari intrând în sală, strigând şi agitând un banner care proclama ”Sionism = nazism = fascism”.

Delegaţia americană şi-a adunat repede bagajele şi a plecat cu maşini, iar manifestanţi aruncau cu fructe şi dădeau cu piciorul în vehicule.

”Statele Unite se opun să se recurgă la violenţă şi la intimidări în vederea exprimării opiniilor politice”, a declarat, într-un mesaj, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Programul întrerupt marţi era ”apolitic” şi se înscria în ”angajamentul pe termen lung al Statelor Unite de a crea oportunităţi economice pentru palestinieni”, a adăugat el.

Preşedintele american a provocat furia palestiniană anunţând, pe 6 decembrie, recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Palestinienii vor să facă din Ierusalimul de Est, anexat de Israel, capitala statului la care aspiră.

Ei văd în ruptura lui Trump cu decenii de cosens internaţional negarea revendicărilor lor şi esenţa unui un parti-pris proisraelian.