DISTRIBUIȚI
vox.com

Fostul candidat la prezidenţialele din Statele Unite Bernie Sanders intenţionează să se prezinte din nou în 2020 dacă va fi „cel mai bine plasat” pentru a-l învinge pe republicanul Donald Trump, a afirmat el pentru New York Magazine, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Dacă apare altcineva care, dintr-un motiv sau altul, poate face o treabă mai bună decât mine, atunci voi face tot ce pot pentru ca el sau ea să fie ales”, a declarat senatorul independent în vârstă de 77 de ani, într-un interviu publicat duminică.


Citeşte şi: Un funcţionar de rang înalt din Senatul francez este acuzat de spionaj pentru Coreea de Nord

Dar, „dacă se dovedeşte că sunt cel mai bun candidat pentru a-l bate pe Donald Trump, atunci probabil voi fi un candidat”, a adăugat el.

„Nu sunt unul dintre aceşti fii de multimilionari cărora părinţii le-au spus că vor ajunge preşedintele Statelor Unite”, a continuat senatorul de Vermont. „Nu mă trezesc dimineaţa cu dorinţa nebună de a fi preşedinte”, a mai spus el.

Susţinut de tineri suporteri entuziaşti şi cu un program foarte la stânga pentru Statele Unite, Bernie Sanders a pus-o în dificultate pe Hillary Clinton în primarele democrate din 2016.

Unele dintre propunerile sale, ca un sistem universal de sănătate, au fost între timp preluate de mai mulţi candidaţi democraţi învingători la recentele alegeri parlamentare.

Ritual aproape obligatoriu pentru candidaţii la prezidenţialele americane: Bernie Sanders lansează marţi o nouă carte îndreptată spre viitor (‘Where we go from here: Two years in the resistance’, Thomas Dunne Books).

„Vestea proastă este că, în loc să avansăm împreună, demagogi ca Trump câştigă alegeri divizându-ne”, a scris el în introducerea prezentată de canalul ABC.

Citeşte şi: O maşină a intrat cu viteză pe un trotuar dintr-un oraş chinez. 9 oameni au fost ucişi

„Munca noastră, pentru binele copiilor şi nepoţilor noştri, este să ne unim în jurul unui program progresist”, a mai scris el. Apoi şi-a încheiat introducerea cu un îndemn: „Lupta continuă”.

Republicanul Donald Trump a anunţat de mult timp că va fi candidat la propria succesiune în 2020. În tabăra adversă, terenul se anunţă încărcat pentru primarele democrate, existând deja o mulţime de posibili candidaţi.

Fostul vicepreşedinte Joe Biden se află în fruntea favoriţilor (26%) din tabăra sa, într-un sondaj Morning Consult de la începutul lui noiembrie, urmate de Bernie Sanders (19%), apoi de texanul Beto O’Rourke (8%), senatorii Elizabeth Warren (5%), Kamala Harris (4%), Cory Booker (3%) şi de omul de afaceri Michael Bloomberg (2%).