DISTRIBUIȚI
AFP

Italienii nu sunt rasişti, dar securitatea lor este pusă în pericol de lipsa de control asupra migraţiei, a declarat luni fostul premier Silvio Berlusconi, transmite dpa, potrivit agerpres.

Migraţia domină dezbaterile de pe scena publică din Italia după arestarea, sâmbătă, a unui neofascist care deschisese focul asupra unor persoane de culoare, rănind şase oameni, în oraşul Macerata din centrul ţării.


Citeşte şi: Un elicopter militar S-A PRĂBUŞIT într-o zonă rezidenţială din Japonia

În Italia se înregistrează „o nelinişte foarte larg răspândită în plan social generată de prezenţa în ţară a unui număr uriaş de migranţi ilegali”, a explicat Berlusconi pentru televiziunea publică RAI.

El a menţionat că atacul de sâmbătă de la Macerata nu a avut „nimic politic”, ci a fost gestul unui „dement”.

Berlusconi a precizat duminică pentru Mediaset, compania de media aparţinând familiei sale, că Italia găzduieşte „cel puţin 630.000 de imigranţi ilegali”, care sunt „o adevărată bombă socială gata să explodeze, din cauză că aceşti migranţi trăiesc din ajutoare şi infracţiuni”.

Vezi şi: Pilotul rus, doborât în Siria, s-a sinucis detonând o grenadă, înconjurat de rebeli – VIDEO

Silvio Berlusconi şi aliatul său de extremă-dreapta Matteo Salvini susţin repatrierea tuturor imigranţilor clandestini, dar există îndoieli privind costurile şi fezabilitatea unui astfel de plan.

Italia este principala poartă de intrare în Europa pentru migranţii veniţi pe mare. În perioada 2015-2017 autorităţile au înregistrat peste 450.000 de sosiri, iar în cel puţin 40% din cazuri acestor imigranţi li s-a acordat o formă de protecţie. În cursul lui 2017, numărul sosirilor de noi migranţi a scăzut cu peste o treime faţă de anul precedent, în urma acordurilor de îngrădire a migraţiei încheiate cu Libia, care nu au pus însă capăt preocupărilor opiniei publice legate de acest subiect.