DISTRIBUIȚI
Yahoo

Organizarea de alegeri anticipate în Italia ar fi un lucru „iresponsabil”, a declarat duminică fostul premier italian Silvio Berlusconi, reconfirmând susţinerea sa pentru actualul guvern condus de Mario Draghi, informează AFP, potrivit agerpres

Într-un interviu pentru cotidianul Corriere della Sera, Berlusconi, 85 de ani, lider al partidului de centru-dreapta Forza Italia, şi-a exprimat regretul cu privire la divizările interne ale dreptei, care au contribuit la o mai proastă performanţă în recentele alegeri municipale.


Citește și : Curtea Supremă a SUA va examina la 1 noiembrie legea avortului în Texas

„Acest guvern este pe cale să scoată Italia din starea de urgenţă sanitară şi economică”, a declarat Berlusconi cu privire la guvernul de unitate naţională condus de Draghi, fostul şef al Băncii Centrale Europene. „Aceasta este o muncă dificilă care înregistrează rezultate bune datorită responsabililor din partea tuturor forţelor politice. Ar fi cu adevărat iresponsabil să te gândeşti să o întrerupi înainte de termen şi să închizi ţara într-o campanie electorală”, a atenţionat Berlusconi.

Alegeri naţionale sunt prevăzute în Italia pentru 2023, însă o ruptură a coaliţiei aflate la putere ar putea accelara convocarea de alegeri anticipate, după cum speră Giorgia Meloni şi partidul său de extremă dreapta Fratelli d’Italia, bine plasat în sondaje.

Meloni şi alţii au sugerat ca Draghi să-l înlocuiască pe actualul preşedinte Sergio Mattarella, al cărui mandat se încheie în februarie. Aceasta ar genera noi alegeri, însă ar pune în pericol amplele reforme angajate de Draghi în schimbul „părţii leului” obţinută de Italia în planul european de relansare post-COVID-19.

Italia este principala beneficiară a acestuia, cu 191,5 miliarde de euro prevăzuţi pentru perioada 2021-2026.

Numele lui Berlusconi a fost şi el evocat pentru preşedinţie, în pofida sănătăţii sale fragile şi a scandalurilor care i-au marcat cariera, însă magnatul mass-media a dat asigurări în interviul pentru Corriere della Sera că va refuza să discute o asemenea eventualitate, atât timp cât Mattarella este „pe deplin responsabil”.

Citește și : Luxemburg permite cultivarea la scară redusă şi pentru uz personal

Meloni şi Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga, „au ambii mari capacităţi şi un caracter puternic”, a continuat Berlusconi. „De azi şi până la alegeri, care nu sunt iminente, va fi găsită cea mai bună soluţie”, a spus el. „Cu toate acestea, forţele de centru-dreapta trebuie să se remarce prin echilibru, seriozitate şi consistenţa propunerilor, nu prin poveştile sale interne”, a mai afirmat Berlusconi.

Fostul premier şi om de afaceri italian Silvio Berlusconi a fost achitat joi de un tribunal din Siena (centru-vest) după ce fusese acuzat că a cumpărat tăcerea unui muzician în urma faimoaselor petreceri „bunga-bunga”, parte din scandalul „Rubygate”.