DISTRIBUIȚI
© Auswartiges Amt/ Twitter

Ministrul de externe german Heiko Maas vrea să intensifice presiunea asupra ţărilor care încalcă embargoul asupra armelor impus Libiei şi cere ca numele lor să fie cunoscut, relatează marţi dpa, potrivit agerpres.

„Nu ne putem abţine să nu facem cunoscute public aceste ţări (…). Disponibilitatea de a face acest lucru este în continuă creştere în UE”, a declarat el într-un interviu pentru agenţia germană de presă.


Citește și: SUA opresc exportul de armament sensibil în Hong Kong

Uniunea Europeană a lansat o misiune navală de monitorizare a embargoului ONU asupra armelor, care este în vigoare de nouă ani. Supravegherea prin satelit permite urmărirea livrărilor de arme, dar până acum ele nu au fost stopate.

Informaţiile privind încălcarea embargoului sunt în prezent partajate numai cu Naţiunile Unite. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat recent că Turcia, Egiptul, Emiratele Arabe Unite şi Rusia se numără printre ţările care trimit arme în ţara sfâşiată de război.

Până acum, UE s-a abţinut să critice în mod deschis aceste ţări.

„Cred că se va întâmpla şi aceasta”, a spus Maas, a cărui ţară preia de miercuri preşedinţia rotativă de şase luni a blocului comunitar.

Germania a jucat un rol de moderator în eforturile de soluţionare a conflictului, găzduind un summit internaţional la Berlin în ianuarie.

Mai mulţi lideri mondiali au convenit la această reuniune să susţină embargoul asupra armelor, dar puţine schimbări au fost observate în practică.

Citește și: Procesul celor patru polițiști implicați în moartea lui George Floyd va începe în martie

Maas a declarat că Germania nu planifică în prezent un nou summit.

Libia, bogată în petrol, este în criză după o revoltă din 2011 care l-a răsturnat pe dictatorul Muammar Gaddafi.

Ţările europene sunt dornice să rezolve conflictul pentru a opri fluxul de migranţi care ajung pe continent din ţara nord-africană.