DISTRIBUIȚI
dpa

Între Statele Unite ale Americii şi aliaţii lor există diferenţe ‘care nu mai pot fi băgate sub preş’, a afirmat ministrul german de externe, Heiko Maas, într-un interviu publicat vineri în cotidianul Sueddeutsche Zeitung, înaintea summitului G7 din Canada, transmite dpa, potrivit agerpres.

Deciziile preşedintelui american Donald Trump de retragere a SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice şi din acordul nuclear cu Iran, precum şi tarifele impuse partenerilor comerciali ai ţării sale au fost, toate, decizii unilaterale în detrimentul Europei, a arătat şeful diplomaţiei germane.


Citeşte şi: Trump s-a certat cu Macron şi Trudeau pe Twitter. Preşedintele SUA ‘îşi strânge jucăriile’ şi pleacă mai devreme de la summit-ul G7

Preşedintele american ‘a acceptat în mod conştient că efectele negative vor avea impact direct asupra Europei’, a insistat el.

‘Asistăm la o schimbare de mare amploare’, a continuat Maas, subliniind că preşedintele Trump a întors spatele ordinii globale multilaterale şi acţionează unilateral în interesul Statelor Unite.

Miercuri, cancelarul german Angela Merkel a declarat în Bundestag, referindu-se la viitorul summit G7: ‘Nu are rost să cârpim în mod arbitrar diferenţele dintre noi’.

În interviul pentru Sueddeutsche Zeitung, Maas a susţinut că Trump merge pe o cale care plasează o ţară deasupra celorlalte. ‘Nimic din aceasta nu face lumea mai bună, mai sigură sau mai paşnică’, a subliniat el.

Citeşte şi: Erdogan spune că ar putea ridica starea de urgenţă şi va bombarda o ţară vecină

‘Eram obişnuiţi cu faptul că puteam conta pe ceea ce fusese convenit. Acest lucru s-a schimbat fundamental’, a mai afirmat Heiko Maas, criticând retragerea SUA din acordul nuclear cu Iran.

Maas a dat asigurări că Statele Unite vor ‘rămâne cel mai apropiat partener (al Germaniei) din afara Europei’, dar a fost de părere că Uniunea Europeană ar trebui să încerce găsirea de noi alianţe, mai ales cu cei care ‘vor să menţină ordinea mondială multilaterală’.

În acest sens, ministrul german a indicat drept potenţiali parteneri, Canada, ţări din Africa, America Latină şi Asia.