DISTRIBUIȚI
DPA

Guvernul de la Berlin a finalizat un acord cu Spania prin care aceasta s-a angajat să preia migranţii care sosesc în Germania, dar sunt deja înregistraţi pe teritoriul spaniol, a anunţat miercuri o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Interne, citată de AFP, potrivit agerpres.

Acordul a fost semnat luni şi va intra în vigoare la 11 august. El se referă la toţi migranţii care sosesc în Germania şi sunt deja înregistraţi în Spania în bazele de date europene.


Citește și: SUA vor aplica taxe de 25% pe produse din China în valoare de 50 de miliarde de dolari

În baza sa, migranţii ‘vor putea fi trimişi în Spania într-un termen de 48 de ore’, a declarat purtătoarea de cuvânt Eleonore Petermann. Madridul ‘nu a solicitat nimic în contrapartidă’, a precizat ea.

Guvernul german indicase deja la sfârşitul lunii iunie că Spania, dar şi Grecia, îşi dăduseră acordurile de principiu.

Deocamdată, însă, discuţiile cu Grecia şi cele cu Italia nu s-au încheiat, a mai afirmat purtătoarea de cuvânt, subliniind că acordurile cu aceste două state sunt ‘importante, pentru că acolo presiunile migratoare sunt cele mai puternice’.

Roma s-a arătat până acum reticentă, cerând o întărire a controlului frontierelor externe ale Uniunii Europene înaintea oricărui acord privind migranţii aflaţi deja pe teritoriul Uniunii.

Citește și: Infernul s-a dezlănțuit într-un mic orășel din Germania. Sunt zeci de răniți – VIDEO

Aceste acorduri tranzitorii sunt necesare în aşteptarea intrării eventuale în vigoare a unui sistem de azil european comun, un subiect asupra căruia statele membre nu reuşesc să se pună de acord.

Cancelarul german Angela Merkel a promis acest tip de acorduri bilaterale în UE şi progrese la summitul european din 28-29 iunie pentru a-l convinge pe ministrul său de interne, Horst Seehofer, să renunţe la proiectul de expulzare încă de la începutul lui iulie a oricărui solicitant de azil înregistrat în baza de date EURODAC.

Într-un interviu publicat duminică, Horst Seehofer a declarat că speră într-un progres în negocierile cu Grecia şi Italia, menţionând că discuţiile se desfăşoară ‘într-un climat bun’.