DISTRIBUIȚI

Berlinul nu va atinge neutralitatea climatică până în 2030, a afirmat vineri primăriţa capitalei germane, Franziska Giffey, cu două zile înaintea unui referendum privind stabilirea de obiective mai stricte de reducere a emisiilor, relatează dpa, potrivit agerpres

„Este important să abordăm această problemă, dar nu va fi posibil ca Berlinul să devină neutru climatic până în 2030. Oamenilor trebuie să li se spună clar acest lucru; orice altceva este un nonsens”, a spus Giffey.


Citește și : NATO îşi caută şef – iată care sunt candidaţii cunoscuţi până acum

Obiectivul legat de 2030 este nerealist, atât în ce priveşte clădirile cât şi transportul, a notat ea.

Legea privind tranziţia energetică a Berlinului prevede reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 70% până în 2030, raportat la nivelul din 1990, şi la zero până în 2045.

Gruparea Klimaneustart (Resetarea climatică), iniţiatoare a referendumului de duminică, cere o scădere de 70% până în 2025 şi de cel puţin 95% până în 2030.

Citește și : Milioane de copii se confruntă cu un risc crescut de malnutriţie din cauza lipsei de fonduri

Franziska Giffey, aflată în fruntea Partidul Social-Democrat (SPD) în oraşul-stat Berlin, este angajată în negocieri de coaliţie cu Uniunea Creştin Democrată (CDU), marea câştigătoare a alegerilor locale din 12 februarie. Executivul berlinez în exerciţiu este gestionat de o coaliţie tripartită între SPD, Verzi şi Die Linke, extrema stângă.