DISTRIBUIȚI
dpa

Ministrul de externe german Heiko Maas a avertizat marţi Regatul Unit să nu amâne după finalul lunii octombrie decizia de a părăsi Uniunea Europeană, transmite DPA, potrivit agerpres.

”Ei vor trebui să decidă până în octombrie ce vor să facă. Nu poţi lungi Brexit-ul timp de un deceniu”, a declarat Heiko Maas într-un interviu publicat marţi de Financial Times.


Citește și: Emmanuel Macron promite reconstrucția catedralei Notre-Dame – VIDEO

De asemenea, şeful diplomaţiei germane i-a avertizat pe liderii britanicii că o nouă amânare a ieşirii ţării lor din Uniunea Europeană ar fi interpretată drept o pledoarie pentru a rămâne în blocul comunitar.

Premierul britanic Theresa May a convenit joi seară cu liderii statelor din UE27 să amâne Brexit-ul cu şase luni, până la 31 octombrie 2019, răgaz în care guvernul de la Londra va încerca să ajungă la un acord cu opoziţia laburistă pentru adoptarea acordului de retragere, deja respins de trei ori de parlamentul britanic.

Citește și: Bernie Sanders, candidat pentru Casa Albă și critic virulent al bogaților americani, a devenit el însuși milionar

Cancelarul german Angela Merkel, la fel ca majoritatea şefilor de stat sau de guvern din UE, este favorabil unei amânări a Brexit-ului între nouă şi 12 luni, dar preşedintele francez Emmanuel Macron doreşte un răgaz mai scurt şi a cerut condiţii stricte pentru britanici.

Ministrul Heiko Maas a adăugat că speră ca parlamentul britanic să aprobe înaintea alegerilor europene din 23-26 mai acordul de retragere negociat de premierul Theresa May cu Bruxellesul, denunţând absurdul situaţiei în care se află Regatul Unit: ”Gândiţi-vă la asta: spui că vrei să părăseşti Europa şi apoi organizezi alegeri pentru Parlamentul European”.