DISTRIBUIȚI
The Times of Israel

Un reprezentant de rang înalt din cadrul Ministerului de Externe al Germaniei a purtat joi discuţii la Teheran cu ministrul-adjunct de externe al Iranului, Seyed Abbas Araghchi, au informat oficiali de la Berlin, potrivit dpa, scrie agerpres.

Şeful diplomaţiei germane Heiko Maas a decis să-l trimită la Teheran pe Jens Ploetner, unul dintre consilierii săi de top, în condiţiile tensiunilor în creştere între SUA şi Iran, a anunţat Ministerul de Externe german, confirmând astfel o informaţie a cotidianului Sueddeutsche Zeitung.


Citește și : Lidera organizaţiei CHP din Istanbul, pusă sub acuzare pentru insultarea lui Erdogan

Ploetner şi Araghchi se cunosc din perioada în care erau implicaţi în negocierile pentru încheierea în 2015 a acordului dintre Teheran şi marile puteri asupra programului nuclear iranian, potrivit Ministerului de Externe german.

Diplomaţia germană a descris situaţia din regiune ca fiind extrem de gravă, adăugând că există „un pericol real de escaladare, ca rezultat al unor potenţiale neînţelegeri sau al unui incident”.

În cursul lunii mai, Iranul a anunţat că se va retrage parţial din acordul nuclear, la exact un an după ce preşedintele Donald Trump a decis să retragă SUA din acest acord şi a introdus sancţiuni economice dure la adresa Teheranului.

Preşedintele american Donald Trump acuză Iranul că urmăreşte în continuare să producă arme nucleare, destabilizând Orientul Mijlociu şi situaţia din Golf şi promovând terorismul. Administraţia Trump şi-a sporit presiunea asupra Teheranului în ultimele 10 zile şi şi-a consolidat prezenţa militară în Golf, informând cu privire la pregătiri iraniene pentru un eventual atac împotriva intereselor SUA în regiune.

Citește și : Serbia – Doi imigranţi care se ascunseseră într-un camion cisternă au decedat