DISTRIBUIȚI
tagesspiegel.de

Şeful diplomaţiei germane Heiko Maas a atras miercuri atenţia la Paris asupra unui „risc de război” în Golf şi a făcut apel, la fel ca omologul său francez Jean-Yves Le Drian, la detensionarea situaţiei prin dialog cu toate părţile, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Situaţia este gravă, riscul de război în Golf nu este exclus, aşa că trebuie să facem tot posibilul pentru a nu se ajunge acolo”, a declarat el la sfârşitul unui consiliu de miniştri al guvernului francez la care a asistat.


„De aceea suntem în dialog cu toate părţile”, de la Iran la SUA, a adăugat el, reamintind că el însuşi a fost recent la Teheran.

Acest dialog este esenţial „pentru a garanta o detensionare şi găsirea de soluţii viabile”, a adăugat el.

Două petroliere, unul norvegian şi unul japonez, au fost joia trecută ţinta unor atacuri în apropiere de Strâmtoarea Ormuz, o trecere maritimă strategică la nivel mondial.

SUA au atribuit acest atac Iranului, care a negat însă orice implicare, spunând că acuzaţiile americane sunt „fără fundament”.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a subliniat că rămâne „puţin timp” pentru a inversa cursul evenimentelor în Golf.

„Suntem îngrijoraţi deopotrivă de intensificarea acţiunilor şi de amplificarea afirmaţiilor”, a declarat ministrul francez, alături de şeful diplomaţiei germane, în curtea Palatului Elysée.

„Anunţul făcut de autorităţile iraniene privind o eventuală punere sub semnul întrebării a respectării Acordului de la Viena este îngrijorător”, a adăugat Jean-Yves Le Drian cu referire la acordul menit a controla programul nuclear iranian şi a împiedica Iranul să se doteze cu bomba atomică.

La un an după retragerea SUA din acord, Iranul a anunţat la 8 mai că nu se mai simte constrâns de limitele impuse de acest text în privinţa rezervelor sale de uraniu îmbogăţit şi de apă grea şi a acordat 60 de zile, până la 8 iulie, celorlalte state semnatare (Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia şi China) să îi ofere ajutor pentru a se sustrage sancţiunilor americane.

„Vrem să ne unim eforturile pentru a exista un proces de detensionare. Mai este încă timp, dar puţin”, a spus şeful diplomaţiei franceze, în fruntea eforturilor comune în acest sens cu Londra şi Berlin.