DISTRIBUIȚI
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs the weekly cabinet meeting at his Jerusalem office on August 2, 2015. AFP PHOTO / POOL / GALI TIBBON (Photo credit should read GALI TIBBON/AFP/Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că discută „de ceva timp” cu Administraţia americană despre proiectul de anexare de colonii în Cisiordania ocupată, potrivit unuia dintre purtătorii săi de cuvânt, informează AFP.

„Cu privire la anexare, pot să vă spun că deja de ceva timp eu discut despre asta cu americanii”, a afirmat Netanyahu în faţa deputaţilor din partidul său, Likud (dreapta), potrivit acestui purtător de cuvânt, conform agerpres.


Aplicarea suveranităţii israeliene în colonii este considerată o anexare. Aceste afirmaţii atribuite public lui Benjamin Netanyahu constituie prima expresie de susţinere din partea sa a unui proiect sprijinit de numeroşi membri ai partidului său şi de majoritatea sa parlamentară.

Citește și : Ungaria se va opune demersurilor Ucrainei de aderare la organizaţii internaţionale din cauza legii educației (Peter Szijjarto)

O asemenea anexare ar complica şi mai mult procesul de pace cu palestinienii şi soluţia cu două state, adică înfiinţarea unui stat palestinian care să coexiste cu Israelul. Această soluţie rămâne referinţa ONU şi a unei mari părţi din comunitatea internaţională. Un proiect de anexare susţinut de guvernul israelian riscă să provoace proteste din partea palestinienilor şi comunităţii internaţionale.

Colonizarea este ilegală potrivit dreptului internaţional. Comunitatea internaţională consideră, de asemenea, ilegală şi anexarea Ierusalimului de Est, pe care Israelul l-a ocupat în 1967.