DISTRIBUIȚI
REUTERS

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, care a încetat din viaţă marţi la un spital militar din Cairo, a fost un lider angajat în favoarea păcii cu Israelul şi a libertăţii palestinienilor, au reacţionat premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, după anunţul decesului fostului şef de stat, transmit AFP, EFE şi dpa, scrie agerpres.

Hosni Mubarak i-a succedat în 1981 lui Anwar Sadat, în timpul căruia Egiptul a devenit prima ţară arabă care a semnat un tratat de pace cu Israelul (urmat de Iordania în 1994).


Citește și : Trei ‘grei’ din CDU şi-au anunţat oficial candidaturile la şefia partidului

Alungat de la putere în 2011, la începutul Primăverii arabe, Mubarak a menţinut de-a lungul celor trei decenii de mandat acordul de pace cu statul evreu, întreţinând relaţiile cu o serie de lideri israelieni.

„În numele cetăţenilor Israelului şi în numele guvernului israelian, doresc să-mi exprim profundul regret pentru dispariţia preşedintelui Hosni Mubarak”, a spus premierul israelian Benjamin Netanyahu.

„Preşedintele Mubarak, prietenul meu personal, a fost un lider care şi-a condus poporul către pace şi securitate, către pacea cu Israelul. L-am întâlnit în mai multe rânduri, am fost impresionat de angajamentul său (în favoarea păcii) şi vom continua pe această cale”, a menţionat Netanyahu.

La rândul său, preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas (84 de ani) i-a adus un omagiu fostului preşedinte egiptean, subliniind că a primit vestea decesului său „cu mare tristeţe”.

Citește și : Coronavirusul OPREŞTE filmările la ‘Mission Impossible’

Mahmoud Abbas „omagiază angajamentul fostului şef de stat în favoarea cauzei palestiniene şi a poporului palestinian, pentru concretizarea dreptului său la libertate şi independenţă”, se arată într-un comunicat transmis de biroul preşedintelui Autorităţii Palestiniene.