DISTRIBUIȚI
AP

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut joi puterilor internaţionale să nu negocieze cu Iranul, după ce preşedintele american Donald Trump a afirmat că s-ar putea întâlni cu omologul său iranian, Hassan Rouhani, transmite Reuters, potrivit agerpres.

„Nu este momentul pentru un dialog cu Iranul. Este momentul pentru creşterea presiunii asupra Iranului”, a declarat Netanyahu presei pe aeroportul Ben Gurion, înainte de a pleca spre Londra, unde se va întâlni cu premierul britanic Boris Johnson şi cu secretarul american al apărării, Mark Esper.


Citeşte şi: Uraganul Dorian a făcut un dezastru istoric în Bahamas: Cel puţin 20 de morţi!

Comentariul prim-ministrului dezvăluie un dezacord neobişnuit între Israel şi Statele Unite, privind programul nuclear al Iranului, apreciază Reuters.

Miercuri, Trump nu a exclus posibilitatea unei întâlniri cu Rouhani, cu ocazia următoarei Adunări Generale a ONU de la New York. „Orice este posibil. Le-ar plăcea să-şi poată rezolva problema”, a spus preşedintele.

Teheranul a exclus posibilitatea unui dialog direct la vârf cu Washingtonul, dacă Statele Unite nu renunţă la sancţiunile impuse Iranului după retragerea părţii americane din acordul nuclear din 2015. Netanyahu se opusese şi acestei înţelegeri, reaminteşte Reuters.

Vezi și: Un militar român a fost UCIS în ultimul atac taliban din Kabul – VIDEO

Iranul a anunţat că va relua de vineri dezvoltarea centrifugelor pentru concentrarea uraniului, care ar putea produce material fisionabil pentru centrale atomice sau pentru arme nucleare. Iranienii susţin că nu au în vedere opţiunea militară, însă ar fi o nouă etapă în nerespectarea acordului cu puterile internaţionale, care restricţiona programul nuclear iranian.

Netanyahu a apreciat că este vorba de „o nouă încălcare, o nouă provocare din partea Iranului, de data aceasta în domeniul cursei pentru înarmarea nucleară”.