DISTRIBUIȚI

Miniştrii de externe din ţările Benelux – Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburg – au reafirmat vineri sprijinul statelor lor pentru Ucraina în faţa agresiunii Rusiei, insistând în acelaşi timp pe dialog şi aplicarea integrală a acordurilor de la Minsk ca singură modalitate de rezolvare a conflictului din estul Ucrainei, potrivit EFE şi agerpres.

Şefii diplomaţiei olandeză, Stef Blok, belgiană Sophie Wilmes şi luxemburgheză Jean Asselborn au făcut o declaraţie în acest sens în cadrul unei conferinţe de presă susţinute vineri la Kiev, la finalul unei vizite de două zile în Ucraina.


Citeşte şi: Român ÎNJUNGHIAT mortal în Ungaria – Black News

„Vreau să reiterez sprijinul nostru neclintit faţă de integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional”, conform declaraţiilor şefei diplomaţiei belgiene, postate de reţelele sociale ale guvernului ucrainean.

Joi, cei trei miniştri s-au deplasat în proximitatea liniei de contact din regiunea Lugansk din Donbas, unde forţele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Rusia se luptă din 2014.

Sophie Wilmes a afirmat că acordurile de la Minsk destinate să aducă pacea în Donbas „sunt singura modalitate credibilă şi trebuie să fie implementate pe deplin de către toate părţile” implicate în conflict.

„Nimeni nu este interesat să vadă o escaladare în Donbas. Atât Benelux, cât şi UE au convingerea că dialogul este singura cale de rezolvare a conflictelor”, a subliniat ea.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a insistat în aprilie pentru extinderea formatului de negocieri „Normandia” (Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania) care negociază pacea în Donbas sau crearea unui format paralel cu alte ţări, precum SUA, Regatul Unit sau Canada.

„Formatul Normandia este încă în vigoare, dar ne-am fi dorit să fie mai eficient. Lărgirea acestuia necesită acordul tuturor părţilor, inclusiv al Rusiei, care respinge această idee”, a recunoscut ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba în aceeaşi conferinţă de presă.

Citeşte şi: Retragerea americană din Afganistan se desfăşoară conform planului – Black News

„Dacă este imposibil de a face schimbări în acest moment, atunci îi încurajăm pe toţi partenerii noştri să ajute Ucraina, Franţa şi Germania să exercite presiuni asupra Rusiei pentru ca aceasta să se comporte într-un mod mai constructiv în cadrul formatului Normandia”, a spus el.

Asselborn şi-a exprimat îndeosebi preocuparea faţă de restricţiile cu care se confruntă în activitatea sa Misiunea specială de supraveghere a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Donbas, în special în ceea ce priveşte libertatea ei de circulaţie.

Potrivit EFE, el a recunoscut că nu este uşor ca o ţara aflată „sub ocupaţie” rusă să încerce să rezolve un conflict şi, în acelaşi timp, să facă reforme, dar a încurajat Kievul să continue pe această cale.

„Am văzut că există voinţă politică de a merge în direcţia cea bună”, a spus ministrul luxemburghez.

Vezi şi: Operaţiune împotriva traficanţilor din Rio terminată într-o imensă baie de sânge – VIDEO – Black News

Omologul său olandez a subscris declaraţiilor colegilor săi, mulţumindu-i în acelaşi timp ministrului Kuleba pentru „excelenta” cooperare a Kievului pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili de doborârea zborului MH17 în estul Ucrainei în 2014, care a provocat moartea a 298 de persoane, în mare parte olandezi, dosar în care patru suspecţi – un ucrainean şi trei ruşi – sunt urmăriţi penal în Olanda.

Echipa comună de investigaţii (JIT) a concluzionat în 2019 că zborul a fost doborât de o rachetă Buk, de fabricaţie rusă şi adusă de pe teritoriul Federaţiei Rusei, ce a fost lansată de pe teritoriul controlat de rebelii proruşi.