DISTRIBUIȚI
A firefighter looks at the screen as drone flying above Seine river monitors Beluga whale's movements at Saint-Pierre-la-Garenne, France, August 4, 2022. REUTERS/Pascal Rossignol

Beluga observată marţea trecută în Sena, un fluviu din nordul Franţei, se afla în stare stabilă luni dimineaţă, conform organizaţiei ecologiste pentru protecţia oceanelor Sea Shepherd, informează AFP, potrivit agerpres.

Preşedinta filialei din Franţa a organizaţiei Sea Shepherd, Lamya Essemlali, a declarat pentru AFP că nu se observă „nicio deteriorare a stării sale”, adăugând că beluga „rămâne alertă, dar tot nu mănâncă”.


Citeşte şi: Adevărul mizerabil este că liderii noștri nu vor să avem energie ieftină – Black News

Cetaceul de patru metri lungime, obişnuit cu apele reci şi a cărui prezenţă în acest fluviu este excepţională, se află în continuare într-o ecluză situată la 70 de kilometri nord-vest de Paris.

Mai multe tentative de hrănire a animalului care, conform prefecturii locale, este „foarte slab” au fost realizate în ultimele zile, însă fără succes până în prezent, ceea ce îi reduce tot mai mult şansele de supravieţuire.

În plus, o şedere prelungită în apele ecluzei, calde şi stagnante în comparaţie cu mediul său acvatic obişnuit, dăunează stării sale de sănătate.

Printre ipotezele imaginate se numără o extragere sau o deschidere a ecluzei cu speranţa că beluga se va îndrepta către Canalul Mânecii.

În luna mai, o orcă a fost observată în dificultate în apele Senei. Operaţiunile de salvare a cetaceului au eşuat, iar în cele din urmă animalul a murit de foame.

În 2019, o balenă moartă a fost găsită în râul Tamisa, în apropiere de Gravesend, au declarat oficialii britanici.

Potrivit observatorului francez Pelagis, specializat în mamifere marine, beluga „are o distribuţie arctică şi subarctică. Deşi cea mai cunoscută populaţie se află în estuarul St. Lawrence (Quebec), cea mai apropiată de ţărmurile noastre este în Svalbard”, un arhipelag situat în nordul Norvegiei, la 3.000 de kilometri de Sena.

Citeşte şi: Ucraina anchetează aproape 26.000 de cazuri de crime de război comise – Black News

Potrivit aceleiaşi surse, aceasta este a doua belugă observată în Franţa, după ce un pescar din estuarul Loarei a prins un exemplar în plasele sale, în 1948.

În 1966, un alt exemplar de belugă a înaintat pe Rin, în amonte, până în Germania. În 2018, o belugă a fost observată în estuarul Tamisei, în Marea Britanie.