DISTRIBUIȚI

Beluga care se rătăcise în apele Senei, a murit miercuri în timpul unei tentative de a o duce înapoi în apele din largul coastei nordice a Franţei, au anunţat autorităţile, potrivit Reuters şi agerpres.

În timpul nopţii, salvatorii au folosit o macara pentru a extrage cetaceul din apele fluviului. Beluga, cu o stare de sănătate precară, a fost examinată de veterinari după care a fost plasată într-un camion frigorific pentru o călătorie de peste 160 de kilometri până în portul Ouistreham.


Citeşte şi: Variola maimuţei: OMS deplânge atacurile împotriva maimuţelor în Brazilia – Black News

”În ciuda unei operaţiuni fără precedent de salvare, anunţăm cu tristeţe moartea cetaceului”, au anunţat autorităţile din Calvados, prefectura unde este localizat portul.

Un veterinar din cadrul departamentului de pompieri a spus că beluga a fost eutanasiată în timpul transportului după ce a dezvoltat complicaţii respiratorii.

Potrivit planurilor, aceasta urma să fie mutată într-un bazin cu apă sărată în speranţa că va mai prinde puteri înainte de a fi transferată în apele mării.

Tentativa de salvare a fost o operaţiune riscantă, dar, potrivit asociaţiei din domeniul conservării marine Sea Shepherd France, beluga subnutrită nu ar fi supravieţuit oricum în mediul cald, de apă dulce al fluviului.

După ce a fost scoasă din apele Senei, oficialii au avertizat că animalul are o stare de sănătate precară.

”Veterinarii nu sunt tocmai optimişti în ceea ce priveşte starea de sănătate a belugii”, a declarat mai devreme pentru BFM TV Isabelle Dorliat-Pouzet, un înalt oficial al prefecturii Eure.

”Este teribil de slabă pentru o belugă, iar acest lucru nu prevesteşte nimic bun în ceea ce priveşte speranţa de viaţă pe termen mediu”, a spus ea.

Citeşte şi: Republicanii ameninţă cu o anchetă privind percheziţia de la Mar-a-Lago – Black News

La sfârşitul lunii mai, o orcă grav bolnavă a înotat zeci de kilometri în amonte pe Sena şi a murit din cauze naturale după mai multe încercări eşuate de a o ghida înapoi spre mare.

În septembrie 2018, o belugă a fost zărită în fluviul Tamisa în apropiere de Gravesend, la est de Londra, timp de câteva zile, cea mai sudică apariţie a unei belugi pe coastele britanice. Această specie de cetacee trăieşte de obicei în apele de coastă din zona arctică.