DISTRIBUIȚI
Sputnik

Părţile siriene implicate în războiul civil au convenit să reia negocierile la Geneva în vederea elaborării unei noi constituţii, a declarat marţi emisarul special al Naţiunilor Unite, Geir Pedersen, apreciind că întâlnirea ar putea oferi o arenă pentru depăşirea ‘neîncrederii profunde’, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Pedersen a fost de părere că, după nouă ani de conflict în Siria, ‘calmul relativ’ din ultima enclavă controlată de rebeli, Idlib, din nord-vestul ţării, constituie o oportunitate pentru construirea încrederii.


Citeşte şi: O tătăroaică din Crimeea este numită într-o funcţie-cheie la Kiev

Emisarul ONU a îndemnat Statele Unite şi Rusia, care sprijină părţi rivale, să înceapă discuţii şi să susţină procesul de pace.

‘Imediat ce situaţia pandemiei o va permite, (părţile) au convenit să vină la Geneva şi au căzut de acord asupra unei agende pentru viitoarea întâlnire’, le-a declarat Pedersen reporterilor, făcând referire la guvernul şi la opoziţia siriene.

Emisarul ONU nu a indicat o dată pentru reunirea comitetului constituţional, care nu a reuşit să facă progrese anul trecut, şi a apreciat că o reuniune virtuală nu va fi posibilă.

Comitetul constituţional, însărcinat cu revizuirea Constituţiei ţării şi plasat sub egida ONU, este compus din 150 de membri, împărţiţi în mod egal între guvernul preşedintelui Bashar al-Assad, diferitele facţiuni ale opoziţiei şi reprezentanţi ai societăţii civile.

‘Trebuie să începem de undeva. Comitetul constituţional ar putea fi acea arenă unde începe să se construiască încredere’, a explicat Pedersen.

Geir Pedersen este cel de-al patrulea emisar ONU care încearcă să medieze pacea în Siria, unde rebelii care i se opun preşedintelui Bashar al-Assad controlează un ultim teritoriu în nord-vest.

Citeşte şi: Venit minim de bază pentru familiile nevoiaşe spaniole

Luptele s-au calmat începând din martie, când Turcia, care sprijină unele grupări ce i se opun lui Assad, a convenit o încetare a focului cu Rusia.

Pedersen a mai spus că este o ‘mare uşurare’ faptul că în Siria nu au existat până acum decât 64 cazuri de COVID-19, el avertizând însă că există riscul unei transmiteri mai largi.

Conflictul din Siria, declanşat în 2011, s-a soldat până acum cu peste 370.000 de morţi şi mai multe milioane de refugiaţi.