DISTRIBUIȚI
Bangkok Post

Belgia şi Letonia s-au alăturat luni ţărilor UE cu care au început să-şi inoculeze populaţiile cu vaccinul produs de Pfizer şi BioNTech, relatează dpa, potrivit agerpres.  

În Belgia, o persoană în vârstă de 101 ani dintr-un azil de bătrâni a fost prima din regiunea Bruxelles care a fost vaccinată, urmată de alţi patru rezidenţi din acelaşi centru, informează agenţia de ştiri Belga.


Citește și : BoJo este în culmea fericirii după acordul post-Brexit: ‘Este un nou punct de pornire pentru relaţia cu UE’

În Letonia în prima linie s-a aflat personalul medical, stafful spitalului universitar din Riga fiind vaccinat luni.

„Pandemia ne-a afectat mult în acest an. Greu de crezut că putem totuşi lansa un contraatac ţintit în 2020!”, a postat pe Twitter medicul Janis Vetra după ce a fost vaccinat.

Un transport de aproape 10.000 de vaccinuri a ajuns în Letonia sâmbătă, urmând ca acestea să fie administrate în zece centre spitaliceşti de vaccinare.

Comisia Europeană a anunţat o lansare comună a vaccinării de duminică până marţi, fiind comandate vaccinuri pentru toate cele 27 de state membre. Germania şi Polonia s-au aflat printre primele ţări din UE care au declanşat campanii de vaccinare.

Mai multe ţări, printre care şi Spania, au fost afectate de o întârziere în transportului vaccinului din Belgia, din cauza unor probleme de logistică. „Se pare că este o problemă cu controlarea temperaturii”, l-au citat luni media spaniole pe ministrul sănătăţii, Salvador Illa.

Citește și : BoJo este în culmea fericirii după acordul post-Brexit: ‘Este un nou punct de pornire pentru relaţia cu UE’

Vaccinul BioNTech/Pfizer trebuie să fie depozitat la o temperatură de minus 70 de grade Celsius pentru o perioadă îndelungată. Vaccinul ar urma să ajungă marţi în Spania, potrivit dpa.

Pfizer a precizat pentru CNN că o întârziere a fost provocată de o „problemă logistică minoră” şi că un „număr limitat” de livrări au fost reprogramate după ce problema a fost rezolvată.

„Nu există probleme de fabricaţie”, a mai precizat compania farmaceutică.