DISTRIBUIȚI
CDC
summer heat wave in the city

Belgia s-a confruntat anul acesta cu cea mai caldă vară din istorie, temperatura medie înregistrată în lunile iunie, iulie şi august depăşind recordul din 2003, de 19,7 grade Celsius, a anunţat vineri şeful provizoriu al Institutului regal meteorologic (IRM), citat de AFP, potrivit agerpres.

Previziunile pentru ultima săptămână din august, cu temperaturi de cel puţin 20 de grade Celsius, permit să se afirme cu „90%” certitudine că acest record din 2003 va fi bătut, a precizat pentru AFP oficialul citat, David Dehenauw.


Citește și : UE va regreta planul său de ajutor economic pentru Iran, avertizează Netanyahu

IRM va prezenta cifre oficiale în acest sens la 1 septembrie.

Însă, a scris Dehenauw pe contul său de Twitter, „având în vedere observaţiile de până acum şi previziunile până la 31/8”, această vară va fi „cea mai caldă din 1833”.

La trei ani de la crearea Belgiei, respectiv în 1833, au început observaţiile meteorologice regulate la staţia Bruxelles-Uccle, potrivit site-ului IRM.

Vara din 2018 este cea mai caldă înregistrată vreodată din cauza celor două „valuri de căldură” cu care Belgia s-a confruntat în iunie şi la începutul lui august, a explicat David Dehenauw.

Citește și : John Bolton: SUA, pregătite să ajute Ucraina să contracareze o eventuală ingerinţă a Rusiei în alegeri

Din vara lui 2003, a mai precizat el, Belgia se conformează definiţiei olandeze a „valului de căldură” (expresie preferată „caniculei”), ceea ce înseamnă înregistrarea de temperaturi maxime de peste 25 de grade Celsius timp de cinci zile la rând, „dintre care trei cu cel puţin 30 de grade”.