DISTRIBUIȚI

Belgia i-a retras permisul de şedere unui imam de la Marea Moschee din Bruxelles, acuzat că promovează o ideologie extremistă, a anunţat marţi ministrul pentru imigraţie, Theo Francken, transmit Reuters, AFP şi EFE, cnform agerpres.

Ministrul, reprezentant al partidului naţionalist flamand N-VA, a precizat pentru postul Be1RTL că permisul de şedere al imamului a fost retras ca măsură prealabilă expulzării acestuia şi că imamul a făcut apel împotriva deciziei, iar dacă apelul său va fi respins va fi obligat să plece din ţară. Justiţia este de aşteptat să decidă în legătură cu apelul la 24 octombrie.


Citeşte şi: Echipa lui Navalnîi îi cheamă pe ruşi la proteste de amploare chiar de ziua lui Putin

„Avem semnale clare că este o persoană foarte radicalizată, salafistă şi conservatoare, periculoasă pentru societatea noastră şi securitatea naţională”, a declarat Francken, care nu l-a numit pe imam.

Cabinetul ministrului a precizat pentru France Presse că este vorba de marele imam Abdelhadi Sewif, de origine egipteană, care a contestat decizia luată în martie a.c. de autorităţi de a nu i se înnoi permisul de şedere şi că teoretic acesta trebuia să părăsească teritoriul Belgiei la sfârşitul lui mai.

Marea Moschee din Bruxelles, cesionată pentru 99 de ani Arabiei Saudite în cadrul unui acord în domeniul energetic încheiat în anii 60, a fost acuzată în mod repetat de oameni politici belgieni că propagă forme ultraconservatoare ale islamului.

Guvernul belgian a stabilit în 2015 că imamilor care propovăduiesc salafismul le poate fi retras permisul de şedere şi a introdus controale suplimentare pentru cei veniţi din ţări cum sunt Qatarul şi Arabia Saudită, unde acest curent ultraconservator are un rol deosebit de relevant. După atentatele comise la Bruxelles în martie 2016 şi revendicate de Statul Islamic, imamul Marii Moschei, Mohamed Galaye, considerat imam principal, a fost chemat în faţa comisiei parlamentare de anchetă pentru a da explicaţii în legătură cu finanţarea acesteia.