DISTRIBUIȚI
delitdimages.org

Guvernul belgian a decis vineri să rezilieze convenţia veche de o jumătate de secol care încredinţa gestiunea Marii Moschei din Bruxelles unor interese saudite, a anunţat ministrul Justiţiei Koen Geens, relatează AFP, potrivit news.ro .

Executivul dă astfel curs uneia dintre principalele recomandări ale Comisiei de anchetă parlamentară înfiinţată imediat după atentatele de la 22 martie 2016, revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), soldate cu 32 de morţi, la Bruxelles.


Citește și : Kremlinul reacţionează după ce Londra l-a acuzat direct pe Putin pentru otrăvirea lui Skripal

Marea Moschee din Bruxelles, situată într-un mare parc public în mijlocul cartierului european, este un loc emblematic al islamului în Belgia.

Însă, în concluziile acestei comisii parlamentare din octombrie 2017, instituţiei i s-a reproşat că promovează un islam ”salafo-wahhabit” susceptibil ”să joace un rol foarte semnificativ în radicalismul violent”.

Koen Geens a precizat că vineri, într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri, a fost pusă în aplicare decizia de a ”rezilia convenţia emfiteutică cu Centrul Islamic şi Cultural din Belgia (CICB – Marea Moschee din Bruxelles), ataşată Ligii Islamice Mondiale”, o organizaţie cu legături cu dinastia care domneşte în Arabia Saudită.

Această convenţie – din iunie 1969 – lega în teorie statul begian de saudiţi pe o perioadă de 99 de ani.

De-acum, CICB dispune de un an să elibereze clădirea, ceea ce lasă timp ”unei noi structuri care să asocieze (Executivul musulmanilor în Belgia (EMB) şi o comunitate locală” să se constituie cu scopul de a prelua gestiunea, potrivit agenţiei Belga.

Guvernul doreşte de-acum ”pluralitate şi transparenţă” în cadrul Marii Moschei, care va trebui ”să ceară o recunoaştere” de către stat şi ”să respecte legile şi tradiţiile ţării noastre care vehiculează o versiune tolerantă a islamului”, a precizat ministrul Justiţiei.

”În afară de clădirea dedicată cultului, complexul va găzduii de asemenea administraţia EMB, în care va fi prevăzută de asemenea o formare a imamilor sau un centru care expune realizările civilizaţiei musulmane într-un cadrul cultural mai larg”, a adăugat el.

”Acesta este un semnal major adresat comunităţii noastre musulmane, care a fost instrumentalizată timp de decenii de către un islam care nu era islamul său malikit, mai tolerant, mai moderat”, a declarat pentru AFP deputatul de centru Georges Dallemagne, referindu-se la şcoala de jurisprudenţă cea mai răspândită în Africa de Nord.

Musulmanii din Belgia sunt majoritari de origine marocană.

”Lupta trebuie dusă de-acum la nivel european”, a adăugat acest ales, care a fost vicepreşedinte al Comisiei parlamentare cu privire la atentate, subliniind că în Europa ”20 de moschei depind de Liga Islamică Mondială”.

Citește și : Germania : Bundestagul respinge moţiunea AfD privind reforma care solicita un control frontalier mai strict