DISTRIBUIȚI
REUTERS

Justiţia belgiană a respins vineri cererea de extrădare către Spania a separatistului catalan Lluis Puig formulată de către autorităţile spaniole pentru participarea acestuia la tentativa de secesiune a Cataloniei din anul 2017, a anunţat Parchetul din Bruxelles, transmite AFP, potrivit agerpres.

Justiţia belgiană ”consideră că autoritatea spaniolă care a emis acest mandat nu are competenţa pentru acest lucru”, precizează într-un comunicat Parchetul din Bruxelles.


Citeşte şi: PROTEST înăbuşit din faşă în Australia! Doi bărbaţi care pregăteau o manifestaţie împotriva măsurilor de izolare au fost arestaţi

Această decizie ar putea avea o influenţă asupra situaţiei fostului lider separatist catalan Carles Puigdemont, a cărui extrădare este de asemenea cerută de Madrid şi care se află la rândul său în Belgia, unde s-a refugiat pentru a nu fi arestat după tentativa eşuată de secesiune a Cataloniei în octombrie 2017.

Justiţia spaniolă îl acuză pe Lluis Puig, fost ministru regional al culturii în guvernul catalan, de deturnare de fonduri publice şi nesupunere. Trei dintre foştii săi colegi judecaţi în octombrie pentru aceleaşi capete de acuzare au fost condamnaţi la o amendă de 60.000 de euro şi la anularea dreptului de a fi ales.

Aleşi deputaţi europeni, Carles Puigdemont, liderul tentativei secesioniste, şi fostul ministru regional al sănătăţii, Toni Comin, beneficiază de imunitate. Dar Parlamentul European urmează să se pronunţe asupra unei cereri de ridicare a acestei imunităţi, formulată de Spania. Justiţia spaniolă a emis pe numele lor un mandat de arestare pentru rebeliune şi deturnare de fonduri.

Citeşte şi: NAŢIONALISMUL în materie de vaccin se bate cap în cap cu lupta împotriva coronavirusului (OMS)

Fostul ministru catalan al educaţiei, Clara Ponsati, este de asemenea acuzată de justiţia spaniolă, dar ea a devenit deputat european după redistribuirea mandatelor eurodeputaţilor britanici în urma Brexitului.

Procedurile de extrădare a acestor trei foşti membri ai guvernului catalan sunt suspendate până când Parlamentul European se va pronunţa asupra imunităţii lor.