DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: Test tubes labelled "Monkeypox virus positive" are seen in this illustration taken May 23, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Belgia a înregistrat în această săptămână primul deces al unui pacient infectat cu variola maimuţei, potrivit raportului săptămânal al Institutului de Sănătate Publică Sciensano, informează AFP, potrivit agerpres.  

În data de 29 august, această ţară cu 11,5 milioane de locuitori număra „706 cazuri confirmate de Monkeypox (denumirea acestei boli în limba engleză – n.r.)”, a precizat institutul belgian.


Citește și : Economia Rusiei s-a contractat cu 0,4% în primul semestru din 2022

Dintre aceşti bolnavi, din care aproape toţi prezentau leziuni cutanate, 32 au fost spitalizaţi, au adăugat specialiştii de la Sciensano, subliniind că doi dintre pacienţii internaţi „aveau şi o tulburare imunitară preexistentă”.

„Până în această zi, un deces a fost semnalat – la o persoană care prezenta probleme medicale preexistente”, precizează acelaşi raport.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care repertorizează toate cazurile confirmate, până la data de 31 august 2022 au fost raportate 50.496 de cazuri şi 16 decese în 101 ţări şi teritorii.

În Europa, unde epidemia a apărut în luna mai, Spania confirmase deja la sfârşitul lunii iulie două decese ale unor pacienţi infectaţi cu acest virus, fără să stabilească însă o legătură formală de tip cauză-efect.

Epidemia afectează în principal comunitatea gay, iar majoritatea transmiterilor virale se produc în timpul unor raporturi sexuale.

Însă OMS insistă foarte mult asupra necesităţii de a evita orice formă de stigmatizare a unei comunităţi specifice, întrucât acest lucru i-a face pe membrii acelei comunităţi să ascundă boala, să nu se trateze şi să continue să o răspândească.

OMS a activat cel mai ridicat nivel al său de alertă pe 24 iulie pentru a încerca să evite situaţia în care epidemia de variola maimuţei ar câştiga în amploare şi s-ar instala definitiv la nivel global.

Citește și : Gazprom se aşteaptă la o creştere a veniturilor în 2022

De la sfârşitul lunii august, răspândirea virusului înregistrează un început de încetinire în Europa, potrivit OMS, o tendinţă coroborată şi cu datele oficiale din Belgia (36 de cazuri înregistrate în ultima săptămână, în raport cu cele 47 confirmate în săptămâna precedentă).