DISTRIBUIȚI
A tourist leaves Belarus at a border crossing with Poland, near the village of Pererov, southwest of Minsk, March 31, 2015. Belarus plans to open this border crossing for crossing on foot and by bicycle for foreign tourists visiting the national park "Belavezhskaya Pushcha" from the Polish side, for three days without visas, according Belarussian border guards officials. REUTERS/Vasily Fedosenko - RTR4VMSP

Belarusul a anunţat joi că interzice ieşirile din ţară pe cale terestră începând cu 20 decembrie din cauza pandemiei, însă opoziţia consideră că măsura este o continuare camuflată a represiunii împotriva sa, relatează AFP, potrivit agerpres.

S-a luat decizia „să se suspende ieşirile din Belarus pentru cetăţenii belaruşi şi străinii care au un permis de şedere” în ţară, a precizat într-un comunicat guvernul fostei republici sovietice.


Citește și: David Sassoli va deschide simbolic viitoarea sesiune a PE la Strasbourg

Măsura vizează ieşirile pe la frontiera terestră, în timp ce legăturile aeriene rămân deschise, a adăugat sursa citată.

Decizia a fost denunţată de lidera opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, spunând că scopul este de a impune o ‘cortină de fier’ în Belarus, unde de patru luni are loc o mişcare de contestare fără precedent împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

„Regimul face tot posibilul pentru a ne transforma ţara într-un nou gulag”, a denunţat ea, spunând că închiderea frontierelor urmăreşte „ascunderea crimelor” liderului autoritar al ţării.

În urma represiunii din Belarus, mii de protestatari au fost arestaţi, iar mulţi alţii au fugit în Polonia sau Lituania, aşa cum a făcut şi Svetlana Tihanovskaia.

Realegerea la începutul lunii august a lui Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani şi la putere din 1994, a fost considerată frauduloasă de către opoziţie şi Occident şi a declanşat proteste în masă.

Susţinut de Moscova, Aleksandr Lukaşenko refuză să părăsească puterea şi nu a evocat decât vagi reforme constituţionale.

Citește și: UE prelungește până duminică termenul pentru un acord cu UK

La începutul pandemiei, Lukaşenko s-a făcut remarcat prin minimalizarea gravităţii noului coronavirus, spunând că este o „psihoză” şi refuzând să impună un lockdown general sau să anuleze numeroase evenimente publice. El însuşi s-a infectat cu coronavirus.

Până în acest moment, Belarusul a înregistrat 154.392 de cazuri de coronavirus, între care 1.238 de decese, conform Ministerului belarus al Sănătăţii.