DISTRIBUIȚI

Trimisa specială a SUA pentru Belarus, Julie Fisher, a criticat vineri noile măsuri prin care guvernul de la Minsk îngrădeşte funcţionarea misiunii diplomatice americane în Belarus, precum închiderea Agenţiei pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

Aceste măsuri, notificate Washingtonului pe 20 octombrie, includ şi închiderea Centrului American de la Minsk, a mai semnalat într-un comunicat Fisher, care urma să fie ambasadoare a SUA în Belarus, dar regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko şi-a retras în luna august acordul pentru această numire.


Citeşte şi: Senatul francez NU prelungeşte ‘permisul sanitar’ – Black News

În plus, ”autorităţile belaruse forţează ambasada SUA să concedieze peste 20 de lucrători belaruşi din echipa noastră”, menţionează de asemenea reprezentanta Departamentului de Stat al SUA, în opinia ei ”aceste acţiuni reflectând insecuritatea profundă a autorităţilor belaruse cu privire la rolul diplomaţiei, la legăturile între popoare şi societatea civilă independentă”.

Preşedintele Lukaşenko a răspuns în luna august sancţiunilor americane impunând limitarea la cinci a numărului diplomaţilor americani acreditaţi la Minsk. „Când Washingtonul reduce cooperarea în toate domeniile şi încearcă să ne înăbuşe economic ţara, obiectiv vorbind nu vedem ce sens ar avea prezenţa în Belarus a unui personal atât de numeros al misiunii americane”, a afirmat atunci MAE de la Minsk.

Citește și: Andrew Cuomo a fost INCULPAT pentru agresiune sexuală – Black News

Belarusul şi-a închis la rândul său consulatul de la New York, la cererea Departamentului de Stat american. Statele Unite nu mai au ambasador la Minsk din anul 2008, când Washingtonul a înăsprit sancţiunile împotriva Belarusului.