DISTRIBUIȚI

Comitetul de anchetă din Belarus a deschis o investigaţie vizând doi responsabili ai canalului de opoziţie Nexta, clasificat drept „organizaţie teroristă”, a informat vineri agenţia Belta, citată de France Presse, potrivit agerpres.

Această investigaţie îl vizează pe Stepan Putilo, cofondatorul canalului difuzat pe YouTube şi Telegram, precum şi pe Ian Rudik, un alt responsabil al Nexta. Cei doi bărbaţi sunt în exil în afara graniţelor Belarusului.


Citeşte şi: Medvedev critică sancţiunile NEBUNEŞTI dictate de Occident împotriva Rusiei – Black News

Nexta a jucat un rol cheie în mobilizarea mişcării istorice de protest împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în august 2020, ceea ce a condus la interzicerea acestuia şi clasificarea drept „organizaţie teroristă” de către Curtea Supremă din Belarus.

Comitetul de anchetă îi acuză pe cei doi bărbaţi de tentativă de „destabilizare” a Belarusului, condus cu o mână de fier de Lukaşenko, la putere din 1994.

Celălalt cofondator şi ex-redactor-şef al Nexta, Roman Protasevici, a fost arestat în mai 2021 împreună cu prietena sa Sofia Sapega, când zborul Ryanair de la Atena la Vilnius a fost interceptat de un avion de luptă din Belarus, stârnind un protest internaţional.

Protasevici este în prezent în arest la domiciliu în aşteptarea procesului, în timp ce partenera sa a fost condamnată la şase ani de închisoare.

Citește și: Canada INTERZICE tehnologia 5G a chinezilor de la Huawei şi ZTE – Black News

Miercuri, Belarus a publicat un decret ce introduce pedeapsa cu moartea pentru pregătirea unui atentat sau „tentativă de act de terorism”, vizând „direct” opoziţia, potrivit şefei acesteia Svetlana Tihanovskaia, care trăieşte în exil.

ONG-ul pentru drepturile omului Viasna, având mai mulţi membri în închisoare, a numărat peste 1.000 de deţinuţi politici în ţară.