DISTRIBUIȚI
WeapoNews.com

Autorităţile din Belarus au criticat ferm Marea Britanie pentru amplasarea unui steag al comunităţii LGBT pe clădirea ambasadei sale la Minsk cu ocazia zilei mondiale împotriva homofobiei, relatează luni AFP, potrivit agerpres.

Ministerul de Interne belarus a transmis că regretă această iniţiativă a ambasadei Marii Britanii din data de 17 mai, afirmând că Londra a căutat ”să creeze o problemă acolo unde nu există” şi reproşându-i că sfidează „valorile tradiţionale” ale acestei foste republici sovietice situate la porţile Uniunii Europene.


Citește și : SUA: Autorul atacului din Texas a studiat anterior cazuri de atacuri în masă

„Indiferent de ce se spune, relaţiile homosexuale sunt o farsă. (…) Comunitatea LGBT şi toată această luptă pentru ‘drepturile lor’, precum şi ziua acestei comunităţi, totul este fals”, a indicat ministerul într-un comunicat, menţionând că relaţiile heterosexuale sunt ”singura cale naturală de a procrea”.

”Statul Belarus se bazează pe instituţiile tradiţionale, cum sunt familia şi căsătoria”, a subliniat ministerul.

O purtătoare de cuvânt a ambasadei britanice la Minsk a indicat, la rândul ei, că amplasarea unui steag LGBT pe 17 mai este o practică obişnuită de ziua împotriva homofobiei.

Belarus este condus din 1994 de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, care într-o declaraţie din anul 2012 a apreciat că este ”mai bine să fii dictator decât homosexual”.

Homosexualitatea a fost depenalizată în Belarus de la destrămarea Uniunii Sovietice, dar, la fel ca în statul vecin Rusia, acesta rămâne un subiect tabu.

În 2016, UE a ridicat majoritatea sancţiunilor împotriva Belarus în urma eliberării unor opozanţi, închişi de Lukaşenko după alegerile prezidenţiale din 2010, care au fost marcate de manifestaţii de protest.

Citește și : Polonia: Lech Walesa își exprimă sprijinul pentru persoanele cu dizabilităţi care protestează pentru ‘o viaţă demnă’