DISTRIBUIȚI

Belarusul a acuzat luni Polonia că produce întârzieri luni la graniţa sa cu Uniunea Europeană prin încetinirea deplasării camioanelor, afirmând că Varşovia nu aplică acordurile bilaterale, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Polonia, critic acerb al veteranului lider belarus Aleksandr Lukaşenko, a închis în februarie unul din punctele sale cheie de trecere a frontierei cu Belarusul, invocând îngrijorări de securitate, o decizie despre care Minskul a spus că este „dezastruoasă”.


Citește și :  Păstrarea Bahmut reprezintă o ‘necesitate’ militară

Legăturile deja tensionate dintre cele două ţări s-au deteriorat semnificativ anul trecut după ce Rusia a invadat Ucraina, Moscova folosind teritoriul belarus ca rampă de lansare pentru atac.

Polonia a primit peste un milion de refugiaţi ucraineni.

„Începând de vineri, coada de la singurul punct de trecere a frontierei accesibil la graniţa dintre Belarus şi Polonia, Kukuryki (Kozłowiczy), s-a dublat şi ajuns la un total de 1.000 de vehicule”, a precizat într-un comunicat comitetul de frontieră belarus.

Citește și : Prinţul Harry a sosit în UK pentru o audiere în procesul intentat unui tabloid

„Cauza principală este eşecul părţii poloneze în a implementa acordurile bilaterale privind trecerea camioanelor”, se menţionează în comunicat. Belarusul acuză Polonia că a procesat numai 61% din numărul obişnuit de camioane care traversează graniţa în weekend.

Serviciul de frontieră al Poloniei nu a putut fi contactat deocamdată pentru un comentariu, mai precizează Reuters.