DISTRIBUIȚI
stiri.md

Belarus a inculpat-o miercuri pe partenera rusă a bloggerului disident Roman Protasevici pentru incitare la ură socială, la peste şase luni de la arestarea celor doi într-un avion pe care autorităţile din Belarus l-au obligat să aterizeze la Minsk, relatează Reuters, potrivit agerpres

Sofia Sapega, studentă, şi bloggerul Roman Protasevici, un critic al liderului belarus Aleksandr Lukaşenko, au fost reţinuţi după ce zborul Ryanair de la Atena la Vilnius a fost redirecţionat spre Minsk de autorităţile belaruse în luna mai.


Citește și : Boris Johnson îşi prezintă SCUZE după povestea unei presupuse petreceri de Crăciun la Downing Street

UE şi SUA au impus sancţiuni pentru deturnarea avionului şi arestările efectuate. Belarus susţine că a acţionat în urma unui pont anonim că în avion se afla o bombă, şi a cerut ridicarea sancţiunilor.

Comisia de investigaţii din Belarus a anunţat că a inculpat-o pe Sapega pentru incitare la ură socială, întrucât i-a ameninţat pe ofiţerii de poliţie şi a desconsiderat legile privind protecţia vieţii private, informează agenţia de ştiri Belta, citându-l pe şeful organizaţiei.

Sofia Sapega nu a putut fi contactată pentru a comenta inculparea sa.

Citește și : Ţara cu cea mai mare rată de infectare din lume începe relaxarea restricţiilor pentru persoanele vaccinate

Ziarul rus Izvestia a scris că Sapega a fost de acord să coopereze cu anchetatorii şi, în consecinţă, riscă doar până la şase ani de închisoare, în loc de o pedeapsă maximă de 12 ani.

Atât Sapega, cât şi Protasevici, care este acuzat de extremism, se află în arest la domiciliu. Ei sunt amândoi ţinuţi în locuinţe închiriate, dar Sapega a fost mutată între timp şi nu se ştie unde se află în prezent.