DISTRIBUIȚI

Beijingul a declarat vineri că verifică informaţiile americane conform cărora un balon de spionaj chinez a fost detectat deasupra Americii de Nord şi a îndemnat SUA „să nu tensioneze situaţia”, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

„O verificare este în curs”, a afirmat în faţa presei o purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez, Mao Ning, apreciind că „a face speculaţii şi a tensiona lucrurile, înainte chiar ca faptele să fie stabilite, nu ajută la o soluţionare corespunzătoare a dosarului”.


Citeşte şi: Aproape 1.900 de ‘instructori ruşi’ sunt prezenţi în Republica Centrafricană – Black News

Joi, oficiali americani au anunţat că Pentagonul urmăreşte un balon de spionaj chinez care zboară deasupra Statelor Unite. Washingtonul a urmărit balonul de când a intrat în spaţiul aerian al SUA în urmă cu câteva zile, inclusiv prin observarea lui cu avioane militare cu echipaj.

Înalţi lideri militari americani au luat în calcul doborârea balonului spion deasupra statului Montana, dar în cele din urmă au recomandat să nu se facă acest lucru din cauza riscului potenţial de siguranţă pe care l-ar putea reprezenta resturile pentru cei de la sol.

Vineri, şi guvernul Canadei a informat despre un „al doilea potenţial incident” care implică un balon de spionaj, însă nu a făcut referire directă la China.

Comandamentul apărării aerospaţiale ale SUA şi Canadei (NORAD) supraveghează traiectoria balonului, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryader. „Balonul zboară în prezent la o altitudine mult deasupra traficului aerian comercial. El nu prezintă ameninţare militară sau fizică pentru persoanele la sol”, a precizat el într-un comunicat.

Washingtonul a discutat incidentul cu autorităţile chineze. „Le-am comunicat gravitatea incidentului”, a afirmat un responsabil american. „Le-am spus clar că vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja populaţia şi teritoriul”, a adăugat acesta.

Înainte de reacţia oficială a Beijingului, publicaţia Global Times, finanţată de Partidul Comunist Chinez fără a fi însă un organ oficial de presă, a luat în râs incidentul.

Citeşte şi: Orban al Ungariei îi cere Ucrainei să renunțe – Black News

„Balonul însuşi este o ţintă mare. Dacă baloane provenind din alte ţări pot să pătrundă fără probleme pe teritoriul continental american sau chiar să survoleze unele state, aceasta nu face decât să demonstreze că sistemul de apărare aerian al SUA nu este unul de încredere”, a ironizat Global Times.

Nu este prima dată când un balon de spionaj intră în spaţiul aerian al SUA, însă de data aceasta el a rămas în acest spaţiu mult mai mult timp.